<p>Groep 5-leerling Rianne Brandsma met haar doos die zo vol is dat hij bijna niet dicht wil en locatieleider Jaap Wieb Eelkema.&nbsp;</p>

Groep 5-leerling Rianne Brandsma met haar doos die zo vol is dat hij bijna niet dicht wil en locatieleider Jaap Wieb Eelkema. 

(Foto: Actief Media)

72 dozen vol schatten op reis vanuit Ferwert

FERWERT - Leerlingen van christelijke basisschool Op Streek in Ferwert vulden maar liefst tweeënzeventig schoenendozen voor kinderen in moeilijke situaties over de hele wereld. "Het vullen van een doos vol kleine cadeautjes, schoolspullen en toiletartikelen leert veel over geven", zegt schoolleider Jaap Wieb Eelkema.

Kinderen en ouders van Op Streek begonnen de herfstvakantie met de vraag een schoenendoos te vullen met spulletjes die een groot cadeau zijn voor een kind in armoede. Ook in een tijd waarin niet iedereen zeker is van het eigen inkomen, bleek na de vakantie dat er in Ferwert veel animo was voor deze actie. “De stapel dozen groeide snel, zo mooi om te zien. De kinderen waren er heel trots op,” aldus Jaap Wieb Eelkema.

Rianne Brandsma van groep 5 is één van de leerlingen die enthousiast meedeed. Onder andere haar lievelingsbroek en haar lievelingsjurk met bijpassend hoedje gingen in de doos. "Ze zijn mij nu te klein", verklaart ze. Een schooletui gaf ze ook weg, gevuld met heel veel schrijfgerei. "Soms zitten er ook wel een paar dezelfde dingen in, maar dan kan het kind dat mijn doos krijgt ook weer uitdelen", legt Rianne uit.

Ouders uit de Schoolcommissie hebben alle dozen nagekeken en soms aangevuld met extra opgehaalde spullen, zodat elke doos gevarieerd is. Vrijdagmiddag 20 november gaan de dozen op pad. Eerst naar het regionale verzamelpunt in Dokkum, en vandaaruit naar onder andere Sierra Leone, Moldavië en vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar worden ze uitgedeeld aan kansarme kinderen, die soms nog nooit een cadeau hebben gekregen.

‘Jij kunt een ander een schat geven', is de les die de Schoenendoosactie wil uitdragen. Het gaat niet alleen om de spullen, het gaat ook om het gebaar van een geschenk. Daarom werden de schoenendozen thuis mooi versierd met pakpapier, tekeningen, foto's en persoonlijke teksten. Zo maken kinderen uit Ferwert een groot verschil in het leven van kinderen ver weg.
Volgend jaar zelf ook een schoenendoos vullen? Kijk op schoenendoosactie.nl.

Meer berichten