<p>Een bankje voor de kerk in Nijega wordt van bovenaf beschenen.<br>Dit moet wellicht standaard worden in Smallingerland.</p>

Een bankje voor de kerk in Nijega wordt van bovenaf beschenen.
Dit moet wellicht standaard worden in Smallingerland.

(Foto: Actief Media)

Smallingerland bespaart op verlichting

Smallingerland bespaart op verlichting

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland heeft de afgelopen jaren meer op openbare verlichting kunnen besparen dan was voorgenomen. Dat blijkt uit het ‘Beleidsplan openbare verlichting 2020’.

Tussen 2013 en 2020 zouden gemeenten twintig procent energie besparen op openbare verlichting en verkeersregelinstallaties, In Smallingerland is dit ruim 25,5 procent geworden, blijkt uit de cijfers van het openbaar verlichtingsplan. “In 2013 was het verbruik circa 2,15 miljoen kWh per jaar. Het verwachte gebruik voor 2020 is 1,6 miljoen kWh.”
Of een ander voornemen - “40 procent van de openbare verlichting is van ‘slim energiemanagement’ voorzien - ook gehaald is, vermeldt het beleidsplan niet. Wel is in de nieuwe verlichtingsarmaturen het ‘dynamisch dimmen’ standaard geworden, zodat de verlichting kan worden aangepast aan de drukte.

B. en w. streven er naar verlichting die omhoog schijnt naar bijvoorbeeld gebouwen en overige objecten, te vervangen door verlichting die van bovenaf schuin naar beneden schijnt. Dit leidt tot minder verstoring van de natuur. De gemeenteraad bespreekt het plan dinsdagavond 17 november.

Meer berichten