Hillebrand Tanja, Hillie de Jong en Rients van Dijk
Hillebrand Tanja, Hillie de Jong en Rients van Dijk Foto: Actief Media

Laten omscholen naar de zorg? Hillebrand, Hillie en Rients zetten de stap

Algemeen

OOSTERNIJKERK/KOLLUMERZWAAG- Er is een dringend tekort aan medewerkers in de zorg. Volgens Henk Kamp, de voorzitter van ActiZ (branchevereniging van zorgorganisaties) is de rek eruit. “Het water staat aan onze lippen”, sprak hij vorige maand. Wie zich wil laten omscholen tot een beroep in de zorg, wordt met open armen ontvangen. Hillebrand Tanja, Rients van Dijk en Hillie de Jong maakten de overstap.

De 30-jarige Hillebrand Tanja uit Oosternijkerk begon in maart met de opleiding Maatschappelijke Zorg, net voor de eerste lockdown inging. Dit was in het begin even lastig. “Ik bin net echt in learder en moast alles sels útsykje. No haw ik gelokkich myn wei wol fûn. ”Hillebrand gaat één dag per week naar school en werkt drie dagen bij Talant in Stiens. Hier werkt hij met cliënten met een beperking.“Wy wurkje mei twa begelieders op fjouwer kliënten. In frij swiere groep.” Veel last van de coronamaatregelen heeft hij niet. “Foar de kwetsbere groepen binne der ekstra maatregels troffen. Wy moatte ús gewoan oan de regels hâlde.” Voor Hillebrand de overstap naar de zorg maakte, werkte hij 12,5 jaar op een aardappelen-, groente- en fruitafdeling in een supermarkt in Anjum. Hij miste echter uitdaging in zijn werk en besloot zijn hart te volgen. Het werken in de zorg kreeg Hillebrand met de paplepel ingegoten. “Myn âlders hawwe in soarchbedriuw oan hûs.” Plannen om het bedrijf van zijn ouders over te nemen heeft hij vooralsnog niet. “Earst myn opleiding mar ris ôfmeitsje.”

Op het moment van het interview ligt Hillie de Jong uit Kollumerzwaag in het ziekenhuis. Ze is opgenomen met een alvleesklierontsteking. “It baarnt my yn. At ik eltsenien hjir oan it wurk sjoch, dan soe ik se graach helpe wolle. Ik doar soms hast net op de belle te drukken.” Hillie begon in september met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Ze loopt stage bij Meckema State in Kollum. Daarnaast werkt ze nog als gastouder. Ze dacht er al drie jaar over om de zorg in te gaan, maar besloot nu de stap te zetten. “Ik ben krekt 52 wurden, dat ik tocht: it is no of noait. De soarch haw ik altyd prachtich fûn.” Bij Meckema State werkt Hillie in de huiskamer met mensen met dementie. “It is hearlik om te dwaan. Ik bin gek op minsken.” Ook Hillie heeft te maken met coronamaatregelen. “Wy moatte in mûlekapke foar hawwe. Dan sjogge de bewenners jo soms oan. Dat begruttet my ta de teannen út.” Wat Hillie haar droom is? “It liket my geweldich om yn de takomst hjir yn it MCL te wurkjen.”

De 43-jarige Rients van Dijk komt net als Hillebrand uit Oosternijkerk. Hij is vorig jaar begonnen met de opleiding Maatschappelijke Zorg en werkt in het speciaal onderwijs voor It Bijehûs op locatie Kleurryk in Drachten. Daarvoor werkte hij bij een woongroep in Stiens. “Wy moatte op trije ferskillende plakken wurkje. Dan kinst sjen wat it bêste by dy past.” Eén ding staat voor Rients vast, hij wil nooit weer anders dan de zorg. “Dit hie ik folle earder dwaan moatten. Ik haw 25 jier yn de bou wurke. It fertsjinne goed. Mar op in bepaald stuit tocht ik: wat wol ik no echt? Ik moat wat yn de soarch dwaan.” Zijn baas reageerde heel begripvol op het ontslag. “Hy hie der echt respekt foar.” Nu begeleidt Rients kinderen met een beperking en/of gedragsproblemen. Van coronamaatregelen heeft hij niet veel last. “Eins is it krekt as yn it gewoane ûnderwiis.” Als het aan Rients ligt, blijft hij werken in het speciaal onderwijs. “Mei bern wurkje fyn ik hartstikke moai. Dit is wol in plakje dêr’t ik bliuwe wol. As ik mear erfaring haw, wol ik miskien wat mei jongeren dwaan dy’t út hûs setten binne, om dy yn de bou te krijen of sa.”

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 15 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 16 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 18 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 20 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34