<p>Sven de Groot uit Dokkum programmeert met de microbit (bij zijn linker hand) en een laptop van z&#39;n ouders. Scan voor een filmpje de foto met de ActiefPlus-app.</p>

Sven de Groot uit Dokkum programmeert met de microbit (bij zijn linker hand) en een laptop van z'n ouders. Scan voor een filmpje de foto met de ActiefPlus-app.

(Foto: Actief Media)

Tienjarigen maken kennis met programmeren

DOKKUM - Sven de Groot uit Dokkum was in maart dit jaar één van de laatste kinderen die in Dongeradeel en Ferwerderadiel nog naar de bibliotheek (in Dokkum) mocht komen om een 'microbit' te ontvangen en meteen uit te proberen. Sinds de corona-uitbraak worden deze programmeer-apparaatjes naar de kinderen die tien jaar worden, opgestuurd door de bibliotheken van Noord-Fryslân.


De apparaatjes passen in een fiks luciferdoosje. Vanwege de bijbehorende batterijen, oplader, een verbindingskabeltje (voor een computer of laptop) en de uitleg plus startopdrachten op papier, zit dit pakketje in een iets groter doosje. Het idee is om de tienjarigen op een speelse manier kennis te laten maken met programmeren en met werken met een computer.

Sven was inderdaad meteen enthousiast begonnen met dit bijzondere verjaardagscadeautje. Omdat hij liever voetbalt ("trije dagen yn 'e wike traine en alle wiken in wedstryd"), was het vervolgens in een la beland. Maar toen Weekblad Actief belangstelling toonde voor een foto- en filmreportage, begon Sven er wel weer aan. Zowaar ontdekte hij toen tot zijn plezier, dat je met de microbit eigen liedjes kunt componeren!

Momenteel krijgen alle kinderen uit Ferwerderadiel die tussen september en december tien jaar worden, dit cadeau opgestuurd, ook met de uitleg erbij. Het is een initiatief van de gemeente Noardeast-Fryslân, Kabelnoord en de bibliotheken van Noord Fryslân. Voor zover bekend uniek in Nederland.

Drie jaar geleden startten de bibliotheek en Kabelnoord dit project in Dongeradeel. Later werd het uitgebreid naar Dantumadiel en voormalig Kollumerland. Nu is ook voormalig Ferwerderadiel aan de beurt.

Zelf uitproberen

De kinderen krijgen de aansporing om zelf hun microbit uit te proberen. Komen ze er niet uit, dan kunnen ze altijd contact opnemen met de bibliotheek. Het idee is dat technologie en innovatie verankerd raken in de gemeenschap. Dat is precies wat de gemeenten, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân voor ogen hebben met het project 'Tien, tijd voor je eigen Microbit'.

Meer berichten