<p>Cyberbeppe is te leen. Bel coördinator Norma Klarenbeek voor meer informatie (06-55841440). Op de foto heeft de Buurtkamer in Burgum het apparaat geleend voor de jarige Anne van der Heide, wiens dochter in Turkije woont.</p>

Cyberbeppe is te leen. Bel coördinator Norma Klarenbeek voor meer informatie (06-55841440). Op de foto heeft de Buurtkamer in Burgum het apparaat geleend voor de jarige Anne van der Heide, wiens dochter in Turkije woont.

(Foto: Actief Media)

Cyberbeppe is te leen: houd contact in coronatijd

BURGUM - Anne van der Heide werd zondag 96 jaar. Medewerkers en vrijwilligers van de Buurtkamer in Burgum verrasten hem maandag met Cyberbeppe.


Cyberbeppe is een initiatief van Oké-PC en welzijnsorganisatie KEaRN en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Oranjefonds. Iedereen die daar baat bij heeft kan Cyberbeppe lenen. "Een vrijwilliger van KEaRN komt samen met het apparaat langs bij mensen die aangeven dat leuk te vinden", zegt coördinator Norma Klarenbeek. "Dat kan iemand alleen zijn, maar het kunnen ook organisaties als de Buurtkamer, verzorgingshuizen, bijzondere woonvormen of bijvoorbeeld buurtverenigingen zijn."

Cyberbeppe is een groot televisiescherm met daaraan gekoppeld een laptop. Het geheel staat op een standaard die overal kan worden neergezet. De vrijwilliger van KEaRN bedient de laptop waarmee men kan videobellen. "Videobellen is voor veel mensen een uitkomst in deze tijd als hun dierbaren ver weg wonen", zegt Norma Klarenbeek. Maar bijvoorbeeld ouderen kunnen soms met dit soort programma's op telefoon of tablet niet uit de voeten omdat de schermpjes voor hen te klein zijn. "Dan kun je ons bellen en maken we een afspraak."
Eén van de eerste organisaties die hiervan gebruikmaakt is de Buurtkamer in Glinstra State. Iedere maandag- en donderdagochtend is daar iedereen welkom die behoefte heeft aan contact met anderen. "Soms drinken we gewoon koffie, soms komt iemand een lezing geven", zegt projectmedewerker Yolanda Dijkstra. "Vandaag verrasten we een van onze vaste gasten, Anne van der Heide, vanwege zijn verjaardag. Hij kreeg de mogelijkheid te beeldbellen met zijn dochter Betty in Turkije." Natuurlijk waren haar twee broers ook van de partij en zagen ze hun zus na hele tijd weer in bewegend beeld. Betty gaf de bezoekers van de buurtkamer een digitale rondleiding door haar woonplaats Alanya.

Meer berichten