<p>Burgemeester Oebele Brouwer toont de onderscheiding die hij even later overhandigt aan het echtpaar Joop en Menke Land uit Surhuisterveen.&nbsp;</p>

Burgemeester Oebele Brouwer toont de onderscheiding die hij even later overhandigt aan het echtpaar Joop en Menke Land uit Surhuisterveen. 

(Foto: Ingezonden)

Echtpaar Surhuisterveen koninklijk onderscheiden

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Oebele Brouwer heeft de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan het echtpaar Joop en Menke Land uit Surhuisterveen. Familieleden lokten hen naar het gemeentehuis, waar ze de onderscheiding ontvingen.

De - eerder uitgestelde - uitreiking was door corona-maatregelen soberder dan gebruikelijk en met een beperkt aantal aanwezigen.

Joop en Menke Land zijn onderscheiden voor hun ruim 50 jaar vrijwillige verdiensten voor de samenleving, waaronder hun inzet voor het hertenkamp te Surhuisterveen. Tijdens de ceremonie werd de ‘eerste steen’ overhandigd voor de volgend jaar te openen nieuwe voederschuur op het hertenkamp. Op de steen staan hun namen.

Land is sinds de oprichting van het hertenkamp (begin jaren '70) in Surhuisterveen actief voor het hertenkamp. Als voorzitter van de stichting onderhoudt hij contacten met de leveranciers (supermarkten, bakker en groenteboer) van overtollige etenswaren ten behoeve van de dieren. Menke Land haalt het overgebleven voedsel bij de winkels op en sorteert en verwerkt het. Voor het gebruiksklaar maken van het brood en de groenten stellen ze hun loods beschikbaar. Verder zorgt de familie Land voor het dagelijks voeren van de dieren, het uitvoeren van diverse onderhouds- en vernieuwingswerkzaamheden in en om hertenkamp, waarbij zij eveneens belangeloos het materieel van hun loonbedrijf beschikbaar stellen. Mede door de grote inzet van de familie Land hebben vele generaties genoten van het hertenkamp

Er is er nu een voederschuur op het terrein gerealiseerd, waardoor het voortbestaan van het hertenkamp gewaarborgd is. Het hertenkamp is daardoor niet afhankelijk (meer) van de loods van de familie Land.

Joop en Menke Land deden niet alleen vrijwilligerswerk voor het hertenkamp. Joop Land deed ook vrijwilligerswerk voor de ijsclub, de dwerggeitenvereniging en gladheidsbestrijding. Menke zette zich naast haar eigen werk en het werk voor het hertenkamp in voor de Nederlandse Federatie van dwerggeithouders, de Protestantse gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan, PKN Harkema, NCVB/Passage en de Nierstichting en het Reumafonds.

Meer berichten