Jack de Boer in zijn schoolklas, met z'n boek voor zich.
Jack de Boer in zijn schoolklas, met z'n boek voor zich. Foto: Ingezonden

Twaalf essays rond een schooljaar in Franeker

Algemeen

FRANEKER - Geïnspireerd door onder andere het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen schreef oud-Burgumer onderwijzer Jack de Boer het boek ‘De gelukkigste klas. Een schooljaar uit het leven van een onderwijzer’.

Elk van de twaalf hoofdstukken is een essay over actuele, dan wel tijdloze onderwerpen. De hoofdstukken zijn met elkaar verbonden door scènes uit het leven van een onderwijzer in de loop van een schooljaar: van zomervakantie tot zomervakantie.

Het boek suggereert dat het gaat om het 25ste jaar dat De Boer voor de klas staat: eerst tien jaar in Amsterdam en de laatste vijftien jaar aan ‘De School’, de fictieve naam voor een school voor speciaal onderwijs in Franeker. “It boek is in konstruksje fan in jier foar de klasse, dus sa’t it wêze kinnen hie.” Ook de vijftien leerlingen die in zijn klas (een ‘achtste groep’) zitten, zijn gefingeerd.

Vier jaar aan gewerkt
De Boer begon er aan te schrijven in 2016, aan de hand van aantekeningen die hij al zijn hele loopbaan af en toe maakt. “De measte muoite hie ik mei it earste haadstik. Doe’t ik dat ien kear klear hie, krige ik ek foar de geast hoe’t de rest fan it boek ynelkoar sitte moast. It wie yn ûngefear twa jier yn ‘t klad klear. Dêrnei haw ik der noch hast twa jier oan skaafd. Foaral troch wer in soad te skrassen.”

Om zich verder te bekwamen, volgde De Boer de Schrijversvakschool in Amsterdam. “Auteur Willem Jan Otten wie myn begelieder.” Mede dankzij Otten kreeg De Boer een introductie bij uitgeverij Van Oorschot in Amsterdam, de uitgever van ‘De gelukkigste klas’. “It is in literêre útjouwerij, mei in protte foaroansteande skriuwers yn harren fûns. It is in foarrjocht dêr no by te hearren.”

De schrijver behandelt in één van de essays de prestatiedruk in het onderwijs (en de maatschappij) en de nadelige effecten daarvan. Een ander essay heet ‘De omkering’: “De learkrêft leart fan de learling, de ‘perfekten’ leare fan de ‘ymperfekten’, ‘âlders leare fan harren bern’”, vat hij het kort samen.

In het boek bespreekt De Boer ook de waarde van het toetsen van de schoolprestaties. Hij relativeert die waarde, want de cijfers die de toetsen opleveren, zijn relatief en laten veel buiten beschouwing. Hij laat zien hoe complex het vak is en hoe moeilijk het soms is de leerlingen te bereiken. “De learkrêft stiet bytiden it leechste yn rang fan alle ‘influencers’ dy’t de skoalbern beynfloedzje”, vindt De Boer. De uitdaging is kinderen ‘in beweging’ te krijgen. Ze moeten durven dromen en schoolgaan zou het dromen moeten aanwakkeren.

Zijn vier jaar schrijven en schaven heeft een uitstekend leesbaar, af en toe poëtisch boek opgeleverd. Daarin gaat De Boer ‘wereldproblemen’ als het lot van ontheemden niet uit de weg, onder andere aan de hand van een spannend beschreven zoektocht in de duinen bij Hoek van Holland naar een ‘ondergedoken’ asielzoekersgezin.

De Boer denkt na over een volgend boek, ook in essayïstische stijl, met het onderwijs als een soort spiegel van de maatschappij. “Dizze foarm leit my no it bêst.”

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 11 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 12 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 13 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30