<p>Secretaris Dirk Scholten van Voedselbank Tytsjerksteradiel in de ruimte waar de pakketten worden samengesteld.</p>

Secretaris Dirk Scholten van Voedselbank Tytsjerksteradiel in de ruimte waar de pakketten worden samengesteld.

(Foto: Actief Media)

Voedselbank T-diel: "Ook hier is stille armoede"

BURGUM - Vandaag is het Wereldvoedseldag. Op deze bewustwordingsdag wordt er aandacht gevraagd voor voor voedselzekerheid. Want wereldwijd gaat ongeveer één op de negen personen ‘s avonds met een lege maag naar bed. Volgens Dirk Scholten, secretaris van Voedselbank Tytsjerksteradiel is het aantal hulpaanvragen in deze gemeente vrij laag, maar is ook hier stille armoede. “Wij zien dat mensen niet rond kunnen komen. En dan zijn er nog gezinnen onder de radar, die wel in aanmerking komen voor de voedselbank, maar de stap niet durven te zetten.”

Eén keer in de twee weken helpt Voedselbank Tytsjerksteradiel met 9 vrijwilligers ongeveer 55 gezinnen. De goederen worden opgehaald bij onder andere supermarkten en leveranciers. Het gaat meestal om producten die tegen de THT datum aanzitten. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’, veel producten zijn na deze datum nog prima te consumeren. Producten waarvan de TGT - dit staat voor ‘te gebruiken tot’ - net verstreken is, worden alleen verstrekt wanneer deze voor de TGT datum ingevroren zijn.

Doordat supermarkten er meer aan doen om voedselverspilling te verminderen krijgen veel voedselbanken minder goederen binnen. Volgens Scholten gaat het vooral om verse producten. “Wij hechten veel waarde aan gezondheid. Daarom moet er voldoende groente in de pakketten zitten. Dit is niet altijd op voorraad. Dan moeten wij het zelf aanschaffen.”

Donaties zijn dan ook cruciaal voor de stichting. Niet alleen om voedsel te kunnen aanschaffen, maar ook om de organisatie draaiende te houden, stelt Scholten. “Zo hebben wij een aantal jaren geleden dankzij een grote donatie een vriescel aan kunnen schaffen.” Voedselbank Tytsjerksteradiel is nu nog gevestigd in een pand aan de Hannelswei in Burgum, maar volgens Scholten is de organisatie op zoek naar een ander pand. “Dit pand wordt verkocht. Medio volgend jaar moeten wij hieruit. Mocht iemand een geschikte nieuwe locatie weten, dan horen wij het graag. Wilt u een donatie doen of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op:
www.voedselbankt-diel.nl.”

Wilt u geholpen worden door Voedselbank Tytsjerksteradiel? Scholten raadt u aan gewoon contact op te nemen. “Bel gerust: 06-13360899.Wij voeren nog steeds intakegesprekken, wel met mondkapje.”

Meer berichten