<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=actiefonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<p>Het team van Dijkstra Mode, van links naar rechts: Theo, Annie, Wietske, Nynke, Janke, Yvonne, Pieta, Anneke, Cees en Durkje.</p>

Het team van Dijkstra Mode, van links naar rechts: Theo, Annie, Wietske, Nynke, Janke, Yvonne, Pieta, Anneke, Cees en Durkje.

(Foto: Ingezonden)

Dijkstra Mode viert 50-jarig jubileum

FEANWALDEN - 2020 is een bijzonder jaar voor Dijkstra Mode. Dijkstra Mode is namelijk al 50 jaar gevestigd aan de Feintensloane te Feanwâlden. Het heugelijke jubileum wordt deze maand gevierd in een compleet vernieuwde winkel die in februari een flinke metamorfose is ondergaan.

Tijdens een grote verbouwing is bijna het gehele interieur vernieuwd. De vloer is gestript, verlichting veranderd, toonbanken en paskamers werden aangepakt en verplaatst waardoor er een nieuwe indeling ontstond. Ook de koffiecorners werden flink onder handen genomen. “We wilden de winkel zo indelen dat iedereen zich er thuis zou voelen. Van sportief en modern tot formeel en chique”, geeft eigenaar Cees Dijkstra aan. Hierdoor zijn verschillende hoekjes ontstaan en is de gehele winkel compleet gemoderniseerd. Begin maart werd de metamorfose gepresenteerd door middel van een grote, feestelijke heropening met versbereide hapjes, drankjes, leuke attenties en een winactie waarbij iedere klant kans heeft gemaakt op gratis kleding.

Voor Dijkstra Mode was het zuur dat vlak na de heropening de coronacrisis begon. Cees: “Na twee gezellige, drukke en vooral feestelijke weken gingen we sluiten. Wie had dat verwacht?” Al konden ze al snel, door goede coronamaatregelen de schade redelijk beperkt houden. “Eerst hebben we besloten op afspraak open te gaan. Op die manier konden we de veiligheid van onze medewerkers en klanten waarborgen”, vult zijn vrouw, Durkje Dijkstra aan. Na een aantal weken was het langzamerhand weer mogelijk om zonder afspraak, met aangepaste openingstijden, weer langs te komen. Durkje: “We merkten dat mensen vrij snel onze winkel weer durfden te bezoeken.” Ze benadrukt de handige indeling van de winkel. “We hebben een ruime, brede winkel waardoor afstand houden gemakkelijk gaat. Bij bepaalde werkzaamheden ontkomen we er niet aan, omdat we bijvoorbeeld een broek afspelden of de mouwlengtes willen opmeten. We hebben een plexiglas-afspeldscherm laten maken zodat deze coupeusewerkzaamheden door kunnen gaan.”

Ook het kopje koffie/thee werd in deze periode niet geschonken. Tijdens de ‘September Modemaand’ ontstond er daarom een ludieke actie waarbij alle klanten een vintage mok met inhoud cadeau kregen. “Op die manier konden we het kopje koffie/thee en een cakeje meegeven naar huis. Natuurlijk ook omdat we dankbaar zijn dat de klanten ons weer weten te vinden”, aldus Cees. Naast deze attentie maakten klanten afgelopen maand ook kans op het winnen van gratis kleding, waarbij er iedere week vijf prijswinnaars werden getrokken.

Een grote regio

Dijkstra Mode heeft een grote regiofunctie. Van boven Dokkum, tot en met Leeuwarden en Drachten: eigenlijk heel Noordoost Friesland weet de winkel te vinden. Nog dagelijks worden er nieuwe klantenpassen aangemaakt. Hiermee sparen klanten voor korting. Bij elke tien euro ontvangt de klant een punt en bij vijftig punten vijfentwintig euro korting. Klanten hebben er flink profijt van en blijven dan ook structureel doorsparen. Cees: “Doordat klanten blijven komen, kunnen wij hier al vijftig jaar bestaan!”

50 jaar geleden

Vijftig jaar geleden openden Oeds en Ytje Dijkstra de winkel aan de Feintensloane. Ze deelden het pand met Hayma Schoenen en woonden boven de winkel. Het assortiment bestond toen uit onder andere damesmode, woningtextiel, ondergoed en kleinvak.

In 1992 werd de naastgelegen schoenenzaak aangekocht en startten Cees en Durkje daar een herenmodezaak. Hierdoor ontstond een samenwerking tussen Cees en zijn ouders waarbij dames- en herenmode onder één dak, in twee panden, werden gerealiseerd.

In 2003 droegen Oeds en Ytje de damesafdeling over aan Cees en Durkje. De toenmalige naam Modehuis Dijkstra werd veranderd naar Dijkstra Mode. Bovendien werd de winkel ook flink uitgebreid. Het aantal vierkante meters winkelvloer verdubbelde zodat de winkelvloeroppervlakte ruim 500 vierkante meter werd. Daarnaast kwam er een nieuwe hoofdingang aan de zijde van de Koemarkt. “De plannen voor het winkelcentrum aan de Koemarkt ontstonden toen. Het nieuwe centrumplan zou uiteindelijk pas in 2006 uitgevoerd worden, maar hier wilden wij alvast bij aansluiten”, aldus Cees.

Naast zijn drie zussen die werkzaam zijn in het bedrijf treedt ook dochter Nynke tot het bedrijf toe. Het is dus duidelijk een familiebedrijf, terwijl ook de niet-bloedverwante collega’s er echt bij horen. “De sfeer is hier altijd goed en het familiaire gevoel willen we graag overbrengen. Onze strekking is dat we de klanten adviseren op een manier zoals we zelf ook graag geholpen willen worden. We vinden het erg belangrijk dat klanten eerlijk advies ontvangen en naar huis gaan met een outfit die goed bij hen past. Wanneer iemand in zijn of haar nieuwe outfit straalt is dit voor ons de beste reclame!”

Gemoderniseerd

De modezaak is in de afgelopen jaren meegegroeid met de tijd en flink gemoderniseerd. Dijkstra Mode heeft een brede doelgroep: “Voor jonge mannen hebben wij sportieve merken zoals Tom Tailor, Gabbiano, Petrol Industries en No Excess. Mannen die gekleder voor de dag willen komen, kiezen vaak voor Camel Active, Fellows United, Olymp, Giordano of Baileys. Voor de aanstaande bruidegom is er een grote collectie trouwkostuums van onder andere de merken Digel, Masterhand en Carter & Davis. Theo van der Zwaag, specialist in mode voor de bruidegom, vult aan dat de trouwoutfit kan worden afgestyled met een trouwoverhemd, een mooie stropdas of plastron, manchetknopen, stijlvolle schoenen en een bijpassende riem. “De meeste mannen vinden het fijn dat ze bij één winkel van top tot teen kunnen slagen”, aldus Theo.

Ook op de damesafdeling is er eenzelfde soort opbouw van het assortiment. Voor de moderne, jonge vrouw zijn er merken zoals onder andere Garcia, Soyaconcept, Street One en Enjoy. De wat nettere dameskleding komt van onder andere Dreamstar, Black Label, Geisha en Yest. Voor wat formelere gelegenheden kunnen dames te kust en te keur bij de merken als Rabe, Setter, Zerres en Lebek.

Omdat Dijkstra Mode kleding voor alle leeftijden heeft, komt het geregeld voor dat er drie generaties gekleed worden. Theo: “Als we bijvoorbeeld een bruidegom kleden, zien we vaak in de weken daarna de rest van de familie komen, de broers en/of zussen, de ouders en ‘pake en/of beppe’.”

De fase van dorpswinkel is Dijkstra Mode allang ontgroeid. Het assortiment is breder en gericht op een grote regio. Volgens Cees zitten er nu totaal ruim vijftig dames- en herenmerken in de collectie, waardoor er een ruime prijsopbouw ontstaat. Bovendien zijn de merken per doelgroep goed met elkaar te combineren. Cees: “Bij de inkoop worden de kleuren en stijlen onderling op elkaar afgestemd zodat er een mooi totaalplaatje in de collectie ontstaat. Eenmaal in de winkel is ons team gespecialiseerd in het stylen en adviseren van de juiste combinaties.”

Ondanks de grote collectie is de dorpse gemoedelijkheid gebleven, vindt Cees. “Onze winkel is laagdrempelig. Je bent ook altijd welkom voor een praatje of om gewoon even rond te kijken.” Durkje geeft aan: “Van nieuwe klanten horen we vaak: ‘Ik heb nooit geweten dat jullie ook zo’n grote collectie voor mij hebben.’ Dat leidt bij de eerste binnenkomst dan ook tot verrassende reacties!”

Van harte welkom

Het team van Dijkstra Mode nodigt haar klanten graag uit om de nieuwe herfst/wintercollecties in de vernieuwde winkel te komen bewonderen. Aan alle klanten die dit artikel lezen wil Cees graag zeggen: “Bedankt! Dankzij jullie mogen en kunnen wij dit vijftigjarig jubileum vieren.” Officieel zou het jubileum groots gevierd worden met diverse activiteiten, maar helaas is dat nu, wegens Covid-19, niet mogelijk. Cees: “Toch willen we het jubileum niet aan ons voorbij laten gaan. We zijn tenslotte jarig en wie jarig is trakteert. U ontvangt daarom, als traktatie een lekkere appeltaart mee naar huis!”

Dijkstra Mode | Feintensloane 1 Feanwâlden | www.dijkstramode.nl | 0511 472 381


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=7339288&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=actiefonline.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=13006199&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=actiefonline.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=849,900,906,907,908,909,910,911,912,913,914,915,916,917,918,919,920,921,922,923,924,925,926,927,928,929,985,987&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;