Talant-bewoners tonen hun talent. V.l.n.r.: Jetty van der Hoef, Baukje Veenstra, Francisca Kraack en Bert Huizenga. Zie filmpje met ActiefPlus-app.
Talant-bewoners tonen hun talent. V.l.n.r.: Jetty van der Hoef, Baukje Veenstra, Francisca Kraack en Bert Huizenga. Zie filmpje met ActiefPlus-app. (Foto: Actief Media)

'Lanterfanten' op open kunstroute in BurgumBURGUM - Wie van gezelligheid en/of van beeldende (amateur-)kunst houdt, kan er donderdag en vrijdag gratis, buiten, in Burgum van genieten. Talant in Burgum, zorginstelling voor mensen met een beperking, en welzijnsorganisatie Kearn hebben, samen met omwonenden, deze open kunstroute opgezet. Uiteindelijk doel: elkaar ontmoeten, eenzaamheid tegengaan.

Bij en in de omgeving van alle woon- en dagbestedingslocaties van Talant doen cliënten en bewoners mee. Zo wordt de creativiteit getoond van meerdere mensen. Omdat dit in de buitenlucht gebeurt, is de kans op elkaar besmetten met corona wellicht gering, mits mensen onderling op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

“De bedoeling is dat iedereen op de route op 8 en 9 oktober zijn zelfgemaakte creatieve werken laat zien, tussen tien uur ‘s ochtends en half vier ‘s middags”, vertelt buurtwerker Wianka Bosch van Kearn. “Dit kan in de tuin, op de stoep voor huis of op een pleintje in de buurt van de woning.”

Kearn-medewerkster Sigrid de Klein heeft oplossingen, voor het geval het regenachtig weer wordt of hard gaat waaien: “Pal achter it rút plakke of pleatse kin ek. En as it net te hurd waait, bûtendoar ûnder in parasol.”

Talant lost het op met een aantal kasten, waar de niet al te grote kunstwerken in passen, zodat ze én niet wegwaaien, én droog blijven. In totaal worden er ongeveer veertien van die kasten over Burgum verspreid, daar waar vestigingen zijn van Talant.

Het hoeven niet (alleen) schilderwerken te zijn, zoals op bijgaande foto ook al te zien is. Talant-bewoonster Baukje Veenstra was nog midden in een borduurwerkje, maar vond het geen punt om het al vast te tonen voor Weekblad Actief. Zij en haar drie ‘medekunstenaars’ wonen allemaal op Talmasingel 129 in Burgum. Daar staat ook de gele caravan van Kearn. Daar kunnen belangstellenden donderdag en vrijdag een kaartje ophalen, waa alle ‘kunstlocaties’ van Talant op vermeld worden. Met als extra verzoek van Sigrid de Klein van Kearn: “Kom net allegearre tagelyk en hâld asjeblyft 1,5 meter ôfstân!”

Meer berichten