Burgemeester Johannes Kramer takelt de emmer met water het laatste stuk naar boven.
Burgemeester Johannes Kramer takelt de emmer met water het laatste stuk naar boven. (Foto: Actief Media)

Bierpaal symboliseert rijke bierhistorie DokkumDOKKUM - Zaterdagochtend onthulden burgemeester Johannes Kramer en museumdirecteur Hans Groeneweg een bierpaal aan de gracht op de Diepswal. Deze bierpaal - ook wel putstoel genoemd - symboliseert de rijke biergeschiedenis van Dokkum.

Rond half elf brachten leden van Scouting de Granaet de eerste tonnen met water aan wal, waarna Kramer en Groeneweg symbolisch de eerste emmer met water naar boven takelden. Voor de onthulling werd een bijzondere koperen emmer gebruikt, die Groeneweg uit Museum Dokkum had meegenomen.

Volgens Warner B. Banga, die samen met Piet de Haan het boek Bierbrouwen in Dokkum schreef, is de emmer afkomstig van de laatste brouwer in Dokkum in de 19e eeuw. "Dy komt út brouwerij Het Wagentje aan de Oastersingel fan Ivo Hansma. Doe't dy in 1876 de brouwerij sloaten het, doe het er disse emmer naar ut museum brenge laten." Banga vermoedt overigens dat de emmer niet gebruikt werd aan de putstoel, maar in de brouwerij zelf. De bierpaal is ook geen exacte replica. "Dat sag de gemeente nyt echt sitten", aldus Banga. Zo zouden de bewegende delen en de goten over de weg de verkeersveiligheid niet ten goede komen.

Voorheen werden bierpalen gebruikt om water via een goot de brouwerij binnen te brengen. Omdat het water in de grachten vervuild was, werd er gebrouwen met water uit de heldere Bonifatiusbron, net buiten de stad. Met waterschuiten werden de houten watertonnen de stad in gebracht.

Een authentieke bierpaal was helaas niet mogelijk, maar een hedendaagse variant in de vorm van een kunstwerk zag de gemeente wel zitten. Frank van Dijk, die samen met zijn broer Remco en compagnon Berend Wouda de Stadsbrouwerij Bonifatius runt, ontwierp daarom een moderne bierpaal, die refereert aan de rijke biercultuur van de stad.

Het kunstwerk staat tegenover de brouwerij, waar deze maand de kelder van wordt gerestaureerd, voor de realisatie van het kleinste biermuseum van Nederland. Met onder andere voorwerpen uit Museum Dokkum wordt hier getoond hoe men vroeger in Dokkum bier brouwde. Ook de emmer van Ivo Hansma zal hier te bezichtigen zijn. De tentoonstelling in het biermuseum sluit aan bij de bij de vaste expositie van Museum Dokkum over Bonifatius. Vanuit het museum worden er ook stadswandelingen georganiseerd, onder andere langs een aantal markante eerdere bierhuizen. Scouting de Granaet zorgt voor het organiseren van een jaarlijkse activiteit tijdens de opening van het vaarseizoen waarmee het laden en lossen van de watertonnen met een oude platbodem herbeleefd kan worden. Hierbij wordt de geplaatste bierpaal gebruikt. De bierpaal en het kleinste biermuseum worden mede mogelijk gemaakt door een Leader Subsidie die de helft van de totale kosten dekt.

De biergeschiedenis begint in Dokkum in het jaar 754, toen na de dood van Bonifatius de monniken van de net gestichte Bonifatiusadbij bier begonnen te brouwen. Particuliere brouwers namen dit werk over. Op het hoogtepunt waren er 19 brouwerijen. Lange tijd leek het alsof Ivo Hansma de laatste bierbrouwer in Dokkum zou zijn. Maar de afgelopen jaren zijn er weer twee brouwerijen in Dokkum geopend. Met de Stadsbrouwerij Bonifatius en Brouwerij Dockum is de Dokkumer biercultuur in 2020 weer springlevend. "Tsjoch!"

Meer berichten