Burgemeester Johannes Kramer takelt de emmer met water het laatste stuk naar boven.
Burgemeester Johannes Kramer takelt de emmer met water het laatste stuk naar boven. Foto: Actief Media

Bierpaal symboliseert rijke bierhistorie Dokkum

Algemeen



DOKKUM - Zaterdagochtend onthulden burgemeester Johannes Kramer en museumdirecteur Hans Groeneweg een bierpaal aan de gracht op de Diepswal. Deze bierpaal - ook wel putstoel genoemd - symboliseert de rijke biergeschiedenis van Dokkum.

Rond half elf brachten leden van Scouting de Granaet de eerste tonnen met water aan wal, waarna Kramer en Groeneweg symbolisch de eerste emmer met water naar boven takelden. Voor de onthulling werd een bijzondere koperen emmer gebruikt, die Groeneweg uit Museum Dokkum had meegenomen.

Volgens Warner B. Banga, die samen met Piet de Haan het boek Bierbrouwen in Dokkum schreef, is de emmer afkomstig van de laatste brouwer in Dokkum in de 19e eeuw. "Dy komt út brouwerij Het Wagentje aan de Oastersingel fan Ivo Hansma. Doe't dy in 1876 de brouwerij sloaten het, doe het er disse emmer naar ut museum brenge laten." Banga vermoedt overigens dat de emmer niet gebruikt werd aan de putstoel, maar in de brouwerij zelf. De bierpaal is ook geen exacte replica. "Dat sag de gemeente nyt echt sitten", aldus Banga. Zo zouden de bewegende delen en de goten over de weg de verkeersveiligheid niet ten goede komen.

Voorheen werden bierpalen gebruikt om water via een goot de brouwerij binnen te brengen. Omdat het water in de grachten vervuild was, werd er gebrouwen met water uit de heldere Bonifatiusbron, net buiten de stad. Met waterschuiten werden de houten watertonnen de stad in gebracht.

Een authentieke bierpaal was helaas niet mogelijk, maar een hedendaagse variant in de vorm van een kunstwerk zag de gemeente wel zitten. Frank van Dijk, die samen met zijn broer Remco en compagnon Berend Wouda de Stadsbrouwerij Bonifatius runt, ontwierp daarom een moderne bierpaal, die refereert aan de rijke biercultuur van de stad.

Het kunstwerk staat tegenover de brouwerij, waar deze maand de kelder van wordt gerestaureerd, voor de realisatie van het kleinste biermuseum van Nederland. Met onder andere voorwerpen uit Museum Dokkum wordt hier getoond hoe men vroeger in Dokkum bier brouwde. Ook de emmer van Ivo Hansma zal hier te bezichtigen zijn. De tentoonstelling in het biermuseum sluit aan bij de bij de vaste expositie van Museum Dokkum over Bonifatius. Vanuit het museum worden er ook stadswandelingen georganiseerd, onder andere langs een aantal markante eerdere bierhuizen. Scouting de Granaet zorgt voor het organiseren van een jaarlijkse activiteit tijdens de opening van het vaarseizoen waarmee het laden en lossen van de watertonnen met een oude platbodem herbeleefd kan worden. Hierbij wordt de geplaatste bierpaal gebruikt. De bierpaal en het kleinste biermuseum worden mede mogelijk gemaakt door een Leader Subsidie die de helft van de totale kosten dekt.

De biergeschiedenis begint in Dokkum in het jaar 754, toen na de dood van Bonifatius de monniken van de net gestichte Bonifatiusadbij bier begonnen te brouwen. Particuliere brouwers namen dit werk over. Op het hoogtepunt waren er 19 brouwerijen. Lange tijd leek het alsof Ivo Hansma de laatste bierbrouwer in Dokkum zou zijn. Maar de afgelopen jaren zijn er weer twee brouwerijen in Dokkum geopend. Met de Stadsbrouwerij Bonifatius en Brouwerij Dockum is de Dokkumer biercultuur in 2020 weer springlevend. "Tsjoch!"

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 14 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 15 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 17 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 18 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 20 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 20 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 21 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 22 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21