Het convenant Buurtbemiddeling wed maandag ondertekend.
Het convenant Buurtbemiddeling wed maandag ondertekend. Foto: Ingezonden

Vijf jaar KEaRN Buurtbemiddeling bekrachtigd met convenant

Algemeen

BURGUM - Op maandag 5 oktober ondertekenden de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, woningcorporaties WoonFriesland en SWA (Stichting Woningbouw Achtkarspelen) en welzijnsorganisatie KEaRN een convenant Buurtbemiddeling. Norma Klarenbeek, coördinator van KEaRN Buurtbemiddeling, noemde het een belangrijk moment: “Het is een mooie basis om de samenwerking nog beter op elkaar af te stemmen!”

Vanwege de coronamaatregelen was er een aangepaste ondertekening. Namens de gemeenten ondertekenden de beide burgemeesters, Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel) en Oebele Brouwer (Achtkarspelen) en namens KEaRN Welzijn directeur bestuurder Anneke Adema in de raadzaal van de gemeente Tytsjerksteradiel. De ondertekening namens WoonFriesland (door directeur bestuurder Sigrid Hoekstra) en SWA (door directeur bestuurder Emmy Elgersma) zal later deze week plaatsvinden. Via een online verbinding met ‘Cyber beppe’ waren beleidsmedewerker Nynke Talstra en Koos Veltman (WoonFriesland, lid stuurgroep) ook aanwezig bij de ondertekening.

Buurtbemiddeling viert eerste lustrum

KEaRN is door de gemeenten in 2015 gevraagd Buurtbemiddeling op te zetten in de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. De afgelopen vijf jaar is er een uitstekende samenwerking ontstaan tussen de beide gemeenten, de politie, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, woningcorporatie SWA en KEaRN Welzijn. Het lustrum dat dit jaar wordt gevierd, krijgt met de ondertekening van het convenant een extra feestelijk tintje.

KEaRN Buurtbemiddeling is inmiddels een begrip geworden. Veel inwoners vinden zelf de weg naar KEaRN Buurtbemiddeling en maken dankbaar gebruik van de diensten van de vrijwillige buurtbemiddelaars. Als onpartijdige en deskundige gesprekspartners helpen zij bij het vinden van duurzame oplossingen voor allerlei problemen zoals geluidsoverlast, erfafscheiding of verstoorde relaties. Ook de gemeenten, woningcorporaties en de politie omarmen KEaRN Buurtbemiddeling als het gaat om het vinden van oplossingen voor problemen tussen buren. Verstoring van de openbare orde valt onder de politie en ernstige en structurele woonoverlast pakken de woningcorporaties op.

Samenwerking geregeld in convenant

Het convenant Buurtbemiddeling legt de samenwerking vast tussen de gemeenten, de beide woningcorporaties en KEaRN Welzijn. De politie ondertekent het convenant weliswaar niet, maar is tevens een belangrijke partij als het gaat om buurtbemiddeling. Dit samenwerkingsdocument geeft inwoners de zekerheid van kwaliteit van de werkwijze van KEaRN Buurtbemiddeling. Op die manier kan nog betere service worden verleend aan inwoners van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen die er zelf niet uitkomen bij een geschil met hun buren. Voor het aanvragen van KEaRN Buurtbemiddeling kunnen de buren zich melden bij KEaRN. Inwoners blijven zelf verantwoordelijk voor het oplossen van conflicten. Klarenbeek: “De oplossing moet uiteindelijk bij de mensen zelf vandaan komen. Wij zitten feitelijk op onze handen. Wel kunnen we mensen wijzen op dingen die ze zelf niet meer zien, bijvoorbeeld wanneer er veel negativiteit is.”

Het beoogde resultaat van de inzet van KEaRN Buurtbemiddeling is een sterkere buurt waar mensen prettig met elkaar kunnen wonen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.kearn.nl/buurtbemiddeling of bellen met 06-55841440 (Norma Klarenbeek).

Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 3 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 18 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 19 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 20 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 21 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 22 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00