De testlocatie aan de Eikesingel 62 in Drachten, met éénrichtingverkeer.
De testlocatie aan de Eikesingel 62 in Drachten, met éénrichtingverkeer. (Foto: Actief Media)

Verdubbeling corona zet door in Fryslân

LEEUWARDEN / DRACHTEN / IJLST - Het aantal aangetoonde coronabesmettingen in Fryslân blijft zich per week (meer dan) verdubbelen. In de afgelopen week testten 513 inwoners van de provincie positief op het virus, tegen 209 een week eerder.

De gemeente Leeuwarden kende 231 gevallen. Bijna de helft betrof de leeftijd van 18 tot en met 29 jaar. De testcapaciteit van GGD Fryslân is verder verhoogd.

GGD Fryslân blijft alert om extra ingrepen te adviseren die kunnen helpen verspreiding van corona te voorkomen. De meeste overdracht vindt thuis plaats. Daarvoor geldt sinds dinsdag 18.00 uur: maximaal drie gasten tegelijk welkom.

In totaal is bij 1684 Friezen het virus geconstateerd. In Leeuwarden zijn relatief veel studenten besmet. GGD Fryslân heeft zowel contact met studentenverenigingen als met de scholen.

Door de uitbreiding van de capaciteit bij de laboratoria is in Fryslân een recordaantal van 7087 mensen in de drie GGD-locaties getest (Leeuwarden, Drachten, IJlst). Een week eerder waren dit 5490. De testcapaciteit is donderdag 1 oktober verhoogd van 1000 naar 1100 personen per dag en gaat stapsgewijs verder omhoog naar 1600 per dag op maandag 12 oktober. Dit is mogelijk door afspraken die gemaakt zijn met laboratoria. Er wordt gewerkt aan een vierde testlocatie in Fryslân.

De afgelopen week is in een tiental zorginstellingen het virus aangetroffen. Geregeld was dit bij een enkele bewoner, waarschijnlijk besmet door iemand die van buiten de instelling kwam. Van verdere verspreiding was in de meeste gevallen geen sprake. In heel Fryslân zijn de laatste week 25 70-plussers positief bevonden. Ook op tien scholen waren besmette leerlingen.

Meer berichten