V.l.n.r., voor de oude MAVO: Sietze Hoekstra, Anneke van Dellen, Pieter Nicolai en Albert Bijma. Sietze Bijker en Bouke Baron waren verhinderd.
V.l.n.r., voor de oude MAVO: Sietze Hoekstra, Anneke van Dellen, Pieter Nicolai en Albert Bijma. Sietze Bijker en Bouke Baron waren verhinderd. Foto: Actief Media

Werkgroep wil 'Knarrenhof' op plek oude MAVO

Algemeen



SURHUISTERVEEN - Op de plek van de voormalige MAVO aan de Langelaan in Surhuisterveen komt misschien een 'Knarrenhof': een wooncomplex van 25 woningen voor mensen van 45 à 50 jaar en ouder. Het idee is dat de toekomstige bewoners, op basis van een 'sociaal contract' beloven elkaar te steunen waar nodig.

Een werkgroep is zo'n vijf jaar bezig om de woonvorm te realiseren op de locatie van de Mavo aan de Langelaan in Surhuisterveen. 'Wonen met oog voor elkaar', is het idee. De werkgroep werkt nog 'onder de paraplu' van Plaatselijk Belang.

"Wierskynlik meitsje wy der in stichting fan", zegt voorzitter Sietze Hoekstra namens de werkgroep. "Dan kinne wy ek finânsiering krije. Der leit sûnt koart in tasizzing fan in finânsier, foar oankeap fan grûn en foar de realisaasje fan it plan." Gunstig is ook, dat de ongeveer zesduizend vierkante meter kavel de juiste ruimtelijke bestemming al heeft: 'wonen met zorg'.

Toch gaat het tot toe moeizaam, gelet op de vijf jaar die al voorbij zijn sinds de oprichting van de werkgroep. "In diel fan it kolleezje fan b. en w. en fan de amtlike top fan Achtkarspelen sit op in oar spoar as wy", legt Hoekstra uit. "Oant no ta wol de gemeente yn see mei in kommersjele partij, dy't de 'swierdere' foarm fan soarch oanbiede wol. Mar wy wolle in wenfoarm yn Surhústerfean, mei mienskipssin en omtinken foar elkoar, sadat lichte foarm fan soarch oer en wer mooglik is.”

De werkgroep heeft geruime tijd gezocht naar concrete voorbeelden in Nederland. "Uteinlik binne wy útkommen by de lanlike stichting Knarrenhof, dy't ditsoarte projekten stipet. Sy helpe ús oan ynformaasje, bygelyks oer de juridyske foarm. Dat kin mei in feriening fan eigners en in soarte fan sosjaal kontrakt tusken de bewenners en de takomstige stichting."

Hoekstra verwacht dat zo'n hofje leidt tot minder vereenzaming, langer zelfstandig kunnen blijven wonen én tot lagere kosten voor WMO-zorg. "De gemeente hat dus ek belang by dit konsept", is zijn stelling. “As de gemeente flot har meiwurking ferlient, is realisaasje fan it projekt yn 2022 mooglik."

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00