Ysbrand Galama springt voorbij het rode balletje naar 21,09 meter en waant zich even Nederlands kampioen.
Ysbrand Galama springt voorbij het rode balletje naar 21,09 meter en waant zich even Nederlands kampioen. Foto: Actief Media

Pechvogel Ysbrand Galama komt centimeter tekort

Algemeen

BURGUM - De laatste finalesprong bij de senioren was zaterdag de climax van het Nederlands kampioenschap fierljeppen in Burgum. Ysbrand Galama (Workum) had met een perfecte sprong van 21,09 meter schijnbaar de winnende afstand neergezet, maar de regerende Nederlands kampioen Rian Baas had nog iets meer in huis. Het werd een 'fotofinish', want Baas sprong één centimeter verder: 21,10 meter. Bart Helmholt haalde in zijn comebackjaar de finale niet.

Door de coronamaatregelen was er zaterdag minder publiek dan 'normaal'. Omdat de wedstrijdleiding constateerde dat niet iedereen voldoende afstand hield, dreigde de wedstrijd te worden stopgezet. Na een waarschuwing keerde de discipline terug. Het publiek kreeg fraaie staaltjes fierljeppen voorgeschoteld, waarna burgemeester Jeroen Gebben de kransen kon uitreiken.

Ysbrand Galama straalde van oor tot oor na zijn 21,09 meter en met een oerkreet nam hij alvast een voorschot op de titel. Utrechtenaar Rian Baas dacht er anders over en kaapte de titel nipt weg voor de neus van Galama, die, in tegenstelling tot het Fries kampioenschap, nu wel vorm toonde. Bart Helmholt (Noardburgum) had ook zijn zinnen gezet op deze titel, maar zijn verste sprong van 19,01 meter was niet goed genoeg om de finale te halen.

Dit doet niets af aan zijn indrukwekkende erelijst, maar hij had een ander scenario voor ogen. "Yn myn twadde sprong makke ik in misslach en dêrtroch helle ik de finale net. By fierljeppen moat alles goed gean. Ik hie it gefoel dat ik hjir nochris goed prestearje kinne soe. Mar ik ha gjin spyt, ik ha genoaten." Helmholt gaat weer verder als trainer. "Wy meide ús talinten net ferlieze. As se wille hawwe yn de sport, komme de resultaten fansels." Helmholt coacht ook Wisse Broekstra, (Tzummarum), die bij de jongens met 20,72 meter een Nederlands, Fries en schansrecord neerzette. Age Hulder (Burgum) haalde wel de finale bij de senioren en bleef met 20,40 meter maar één centimeter verwijderd van zijn persoonlijk record. Ook hij maakte dit seizoen zijn comeback na de start van zijn hoveniersbedrijf. Hij werd vierde op het NK. "Ik woe it NK helje en dat is slagge. De finale wie in bonus. Ik gean folgjend seizoen troch. Op trainingen spring ik 20,70 meter, de 21 meter foarby is dus mooglik."

Bij de dames stak Sigrid Bokma uit Hindeloopen ver boven de concurrentes uit. Haar winnende sprong van 17,08 meter in de voorronde maakte de rest al kansloos vóór de finale. Bij de junioren schoot Reinier Overbeek (Benschop) met 20,91 meter uit zijn slof.

Pytrix Westra van Ljeppersklup Burgum werd derde bij de meisjes, een categorie die werd gewonnen door Inger Haanstra van It Heidenskip met 15,10 meter. Pytrix begon met twee natsprongen, maar de derde sprong van 14,49 meter was goed voor de derde plaats. Met het winnen van het Fries kampioenschap en de winst in de competitie is het seizoen voor haar geslaagd. "Myn oanloop wie net optimaal en ik koe de stok net goed sette, mar ik bin tefreden", zegt Pytrix. Volgend seizoen mag ze zich bewijzen bij de dames.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 4 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 6 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 7 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 8 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 8 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 9 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 10 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21