Durk de Haan (rechts) probeert doelpuntenmaker Omar Kavak af te stoppen.
Durk de Haan (rechts) probeert doelpuntenmaker Omar Kavak af te stoppen. Foto: Orange Pictures

VV Buitenpost verliest nipt van Genemuiden

Algemeen

GENEMUIDEN - Voetbalvereniging Buitenpost hield zaterdag kranig stand tegen titelkandidaat SC Genemuiden. Tot aan het eindsignaal hadden de Blauwkes in Genemuiden zicht op een resultaat, maar verloren de eerste competitiewedstrijd wel met 1-0. Ondanks de nederlaag stapte het door blessures geteisterd jonge team, met debutanten in de gelederen, met een goed gevoel van het veld.

Voor de wedstrijd werden twee minuten stilte in acht genomen. Maar liefst zes leden van SC Genemuiden zijn overleden aan de gevolgen van corona, hetgeen een grote impact heeft op de vereniging. Trainer Jasper Bouma moest improviseren met zijn opstelling omdat zes spelers door blessures niet beschikbaar waren. Zo mocht de 18-jarige Bernd Douma centraal achterin debuteren omdat Mark Huizinga op het laatste moment afhaakte en stond Durk de Haan als linksback opgesteld. Nieuwkomer Erolind Derguti uit Groningen maakte ook zijn debuut voor Buitenpost in de competitie.

Genemuiden begon sterk met gevaarlijke hoekschoppen. Buitenpost had het lastig met hoge tempo van de thuisploeg, de opkomende backs en snelle buitenspelers. De Blauwkes speelden in de beginfase ook wat onwennig. Ondanks het veldoverwicht, kwam Genemuiden pas na een kwartier spelen tot een eerste grote kans. Rik van Dalfsen kon zijn voet net niet tegen een strakke voorzet krijgen. Daarna kroop Buitenpost wat meer uit de schulp en kreeg de ploeg ook wat mogelijkheden. Na bijna een half uur spelen dribbelde topschutter Omar Kavak in het strafschopgebied van Buitenpost. Hij speelde drie spelers uit op de achterlijn en waar doelman Kevin van der Meulen een voorzet verwachtte, verraste hij hem in de korte hoek: 1-0.

In de tweede helft viel een gedreven Jorrit Terpstra in voor de geblesseerde Wim de Vries, waardoor Halbe Elsenga naar de rechtsback verhuisde. De toeschouwers zagen een ander Genemuiden. Het team dacht waarschijnlijk dat de buit al binnen was en speelde in een veel lager baltempo en met minder beweging. Hierdoor kon Buitenpost meer in de wedstrijd groeien en ook meer gevaar stichten. Na ruim een uur spelen kreeg Rolf Dijk dé kans op de gelijkmaker. De spits werd echter op zijn hak getrapt waardoor hij licht uit balans net naast schoot. Direct daarna dacht Jens Jurn Streutker van Genemuiden te scoren uit een corner, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd wegens duwen. Buitenpost ging in een stuntje geloven en durfde met de jeugdige verse krachten David Kazimier (18), ook hij maakte zijn competitiedebuut, en Justin Sletering aanvallender te spelen. Rik Weening kon een bal in kansrijke positie net niet goed aannemen, waardoor er mogelijkheid verloren ging. Ook de vrije trappen van Robin Huisman de Jong misten net de juiste richting. Zo bleef het lang spannend en moest René van der Weij, oud-trainer van Buitenpost, druk coachen om zijn ploeg overeind te houden. Het lukte de Blauwkes niet meer om grote kansen te creëren, waardoor Genemuiden terecht de overwinning mocht vieren.

“We staan er redelijk goed op”, concludeerde Buitenpost-trainer Jasper Bouma na afloop. “Enige smet is dat we na een goede voorbereiding waarin iedereen fit was, nu te maken krijgen met veel blessures. Qua fitheid konden we echter prima meedoen en er een aantal keer ook gevaarlijk uitkomen. Tot aan de laatste minuut zijn we in de wedstrijd gebleven en dan moet je een beetje geluk hebben om nog eens te scoren. Genemuiden was in de tweede helft niet meer helemaal zeker van de overwinning. Dat hebben we wel afgedwongen. Dat is mooi en daar kijken we met z’n allen positief op terug. Hier kunnen we verder mee in de komende wedstrijd tegen ONS Sneek.” De Friese derby op zaterdag 12 september wordt gespeeld op Sportpark De Swadde.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (46. Jorrit Terpstra), Bernd Douma, Robin Huisman de Jong, Durk de Haan, Halbe Elsenga, Danny Boersma, Willem de Boer (69. David Kazimier), Rik Weening (82. Justin Sletering), Erolind Derguti, Rolf Dijk.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 14 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 15 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 16 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 18 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30