De vereniging 
organiseert 
regelmatig clubavonden.
De vereniging organiseert regelmatig clubavonden. Foto: Harry Blokzijl

Postzegelvereniging Drachten viert 65 jaar bestaan

Algemeen

DRACHTEN - Op 1 september 2020 bestaat de postzegelvereniging Drachten 65 jaar. In het begin van de vijftiger jaren kwamen enkele postzegelverzamelaars op het idee een eigen postzegelclub op te richten. Op 1 september 1955 was het eindelijk zover en werd gestart met 30 leden.

In het Drachten van die tijd ontstonden veel verenigingen of kwamen tot nieuw leven, waarbij de komst van Philips in 1950 duidelijk van belang is geweest. Drachten kende toen rond de 13.000 inwoners en stond aan het begin van snelle veranderingen.

"Onze vereniging heeft daar alles van meegemaakt. Met de groei van Drachten groeide ook de vereniging met op z’n hoogtepunt in het begin van de tachtiger jaren meer dan 500 leden.

Leden die niet alleen uit Drachten kwamen maar uit een groot deel van Fryslân."

De vereniging heeft in haar 65 jaar veel georganiseerd. Publieksactiviteiten waren onder andere in 1985 een grote tentoonstelling in De Lawei vanwege het 30-jarig bestaan en daarnaast al decennialang goed bezochte halfjaarlijkse ruilbeurzen. Daarnaast organiseert de vereniging op de eerste dinsdag van elke maand gedurende de maanden september tot en met april clubavonden met ruil- en verkooptafels en sinds een paar jaar succesvolle clubveilingen.

Na het hoogste ledenaantal van beginjaren 1980 is het ledenaantal gestaag afgenomen en de gemiddelde leeftijd van de leden toegenomen. Een verschijnsel dat meer hobbyverenigingen raakte en raakt.

Op dit moment heeft de vereniging 90 leden. Ondanks het lagere ledenaantal heeft de vereniging voor verzamelaars nog steeds voldoende aantrekkingskracht. Een gezellige vereniging, een actief bestuur, een lage contributie, een eigen website en een ideale plek je verzameling aan te vullen en je kennis te verrijken.

Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum geeft de vereniging een persoonlijke herinneringszegel uit met daarop een skûtsje, waarvan Drachten er twee als thuishaven kent. "Net als een skûtsje proberen we op koers te blijven, bij wind-mee en wind-tegen."

Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 3 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 5 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 6 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 7 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 21 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00