Renske de Weger, Janneke Themmen en Klaas Jensma zijn enthousiast over hun woonplaats in Noardeast-Fryslân, Oosternijkerk.
Renske de Weger, Janneke Themmen en Klaas Jensma zijn enthousiast over hun woonplaats in Noardeast-Fryslân, Oosternijkerk. Foto: Actief Media

Samen de schouders er onder in Oosternijkerk

Algemeen


OOSTERNIJKERK – Met duidelijk plezier geven drie leden van Dorpsbelang Oosternijkerk op ons verzoek een rondleiding door het dorp. "Het is hier fijn wonen", zegt bestuurslid Janneke Themmen. "Oosternijkerk is een open dorp, waar de mensen je verwelkomen."

Het woonplezier is te zien aan de huizen. Er zijn veel historische panden, schitterend onderhouden. Nog niet opgeknapt is de grote oude boerderij op de hoek van de Munewei en de Buorren. “Toen die onlangs te koop kwam, waren wij bezorgd over de toekomst van zo'n groot pand", vertelt voorzitter van Dorpsbelang, Klaas Jensma. "Wij vinden het geweldig dat er dan een jong stel blijkt te zijn dat de stap waagt en de boerderij koopt, samen met hun ouders die in de schuur een appartement bouwen. Dat soort initiatieven houden ons dorp levendig."

Dat Oosternijkerk levendig is, zie je aan meer. Veel bedrijfspanden waar vroeger bakkers, slagers en ambachtelijke zelfstandigen zaten, zijn vandaag de dag omgebouwd tot woonhuis. De bedrijvigheid is echter beslist niet verdwenen uit het dorp. "We hebben hier wel veertig ondernemers en een actieve ondernemersvereniging", vertelt Renske de Weger, zelf werkzaam in haar woonplaats bij Van Kammen, tentenverhuur & catering.

In het pand waar voorheen een supermarkt zat, zit nu een woonvorm voor kwetsbare mensen. De supermarkt zelf verhuisde naar een groter pand van voorheen een bouwbedrijf. Het dorp heeft ook een kapper, schoonheidsspecialiste, bloemenzaak en kinderopvanglocatie. "We prijzen ons gelukkig met zoveel voorzieningen", zegt Janneke Themmen. Lokaal steunen vindt ze belangrijk. Klaas Jensma zegt over dorpsgenoot en ondernemer Hoogland Springkussen Verhuur: “We weten hoe zo’n bedrijf gedupeerd is door de coronaregels en beseffen dat het zaak is te doen wat wél kan: Abraham's en Sarah's huren!"

Samen de schouders er onder zetten is een thema in Oosternijkerk. Momenteel wordt werk gemaakt van een nieuwe school met kindcentrum. Om de sloop van het oude pand mogelijk te maken, kregen de leerlingen tijdelijk onderdak in het dorpshuis. Met de financiële opbrengst hiervan wordt later het dorpshuis met de aangrenzende sporthal gerenoveerd. "Vijftien jaar geleden hebben we met honderd vrijwilligers de toiletgroep gebouwd bij het dorpshuis. De vrijwillig-voorman moest een schema maken opdat mensen elkaar niet voor de voeten liepen."

Enkele jaren geleden werd ook met behulp van een groep actieve vrijwilligers een gewenst fietsbruggetje gerealiseerd aan de rand van het dorp. "En nu zijn we bezig met het verkrijgen van een wandelpad vanuit de nieuwbouw naar de dorpskern." Het is een project dat Dorpsbelang realiseert in samenwerking met de DOM-werkgroep. "Ook door dit project realiseren we ons weer dat er geen bankje, bruggetje of historische dorpsroute is gekomen zonder de enorme inzet van een aantal mensen. Het klinkt simpel, maar je hebt te maken met heel wat betrokkenen (met rechten, mening en wensen...) die op één lijn moeten worden gebracht”, zegt Klaas Jensma. Zulke processen geven echter ook verbondenheid. Verbondenheid die maakt dat de Oosternijkerkers zich rijk voelen als ze het leugenbankje aan de Buorren passeren “en je zeker weet dat je besproken wordt door de dorpelingen die daar zitten”.

Verbondenheid ook die zorgt voor een geweldig dorpsfeest, eens per drie jaar. “Nu al zijn er buurten bezig met plannen voor de versierde wagens. Oosternijkerk heeft altijd zo’n indrukwekkende optocht dat het publiek bij de start drie rijen dik staat.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 13 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 14 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 14 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 15 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21