De verzorgenden IG Janet en Aukje, wensambulanceverpleegkundige Mariet, Sjoerd en wensambulance-chauffeur Siem.
De verzorgenden IG Janet en Aukje, wensambulanceverpleegkundige Mariet, Sjoerd en wensambulance-chauffeur Siem. Foto: Actief Media

Sjoerd met wensambulance naar Hessel & Tess

Algemeen

BURGUM - Sjoerd van der Veen (62) had vandaag een geweldige dag. Sjoerd Dopje, zoals hij bij veel mensen bekend is, is een geboren en getogen Tilster. Hij woont vanwege zijn rolstoelgebondenheid - het gevolg van MS - al enkele jaren in Burgum. Eerst in de Oranjestins en tegenwoordig op de verpleegafdeling van Berchhiem. Dankzij de wensambulance maakte hij een bijzonder uitstapje: hij bezocht een speciaal voor hem georganiseerd optreden van Hessel & Tess op Terschelling.

Twee verzorgenden IG - Janet en Aukje - waren de initiatiefnemers van deze spectaculaire actie. Hoe dat zo kwam? Aukje was een periode zijn persoonlijk begeleider in Berchhiem en ging in die rol - samen met haar collega Janet - twee jaar geleden met Sjoerd en zijn familie naar een optreden van Hessel & Tess in Ziggo Dome Amsterdam.

Toen Sjoerd vorig jaar hoorde dat Hessel & Tess hun laatste optreden zouden gaan geven in Ahoy Rotterdam, wilde hij ook daar dolgraag bij zijn. Muziek, biertje en genieten van 'die lekkere Tess' naast Hessel. Dat zijn immers zaken die garant staan voor een top-avondje. Janet en Aukje werden opnieuw als zorgbegeleiders gevraagd.
Helaas, door de corona-uitbraak werd het concert gecanceld. Tot grote teleurstelling van Sjoerd en zijn naasten bleek dat Hessel & Tess ook geen vervangende datum konden plannen op korte termijn. "We vonden het zo sneu voor Sjoerd", vertelt schoonzus Pietsje van der Veen. "Hij gaat lichamelijk erg achteruit. Nu niet gaan, betekent waarschijnlijk nooit gaan."

Dat gunde niemand de sociale Sjoerd, die ondanks zijn ziekte altijd klaar staat voor zijn medemens. Jarenlang verzamelde hij bijvoorbeeld flessendoppen voor de organisatie KNGF Geleidehonden. Dat leverde geld op via een recyclebedrijf waarmee geleidehonden een basistraining konden volgen. Sjoerd verzamelde hiervoor zakken en zakken vol dopjes. In Berchhiem kent iedereen hem ook, omdat hij dagelijks de post rondbrengt en iedere woensdag de Drachtster Courant en Weekblad Actief.

Aukje en Janet benaderden Hessel en Tess. De Terschellinger muzikanten reageerden meteen en bijzonder. Ze wilden een privé-concert voor Sjoerd geven, op het eiland.

Aukje en Janet benaderden vervolgens de wensambulance en vroegen of het voor hen mogelijk was Sjoerd er heen te brengen. Er werd een datum geprikt en toen alles rond was - ongeveer twee weken geleden - werd Sjoerd ingelicht. Die reageerde emotioneel en hoogst verbaasd. "Meteen ging hij heel Berchhiem door en vertelde iedereen die het horen wilde, dat hij naar Terschelling ging", zegt Janet.

Vanochtend om 9.00 uur vertrok de wensambulance vanaf Berchhiem richting de veerboot, met Sjoerd van der Veen als eregast. Sjoerd wist het vooraf niet, maar per verrassing waren zijn broer Johannes en schoonzus Pietje ook bij de bijzondere wensvervulling aanwezig, evenals zijn oomzegger Fenna van der Es. Op verzoek van Sjoerd zijn er heel veel foto's gemaakt, zodat er een naslagwerk kan komen waarmee hij nog flink kan nagenieten. Bekijk ook het filmpje dat Pietsje maakte, speciaal voor de lezers van Weekblad Actief.

Actueel

Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 45 minuten geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 1 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 2 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 3 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 5 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 20 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 21 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen gisteren
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen gisteren
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57