Jan de Graaf (dorpsbelangen Ternaard), Pieter Fedde van der Zee, Doetie Prins (beiden dorpsbelangen Wierum), minister Eric Wiebes, Albert van der Ploeg (voorzitter werkgroep OOT), Maaike Bakker, Douwe Anema (beiden Fêste Grûn), Hendrik Talsma (dorpsbelangen Ternaard).
Jan de Graaf (dorpsbelangen Ternaard), Pieter Fedde van der Zee, Doetie Prins (beiden dorpsbelangen Wierum), minister Eric Wiebes, Albert van der Ploeg (voorzitter werkgroep OOT), Maaike Bakker, Douwe Anema (beiden Fêste Grûn), Hendrik Talsma (dorpsbelangen Ternaard). Foto: Ingezonden

Minister Wiebes bezocht Wierum voor Omgevingsproces Ternaard

Algemeen

TERNAARD - In het zomerreces heeft minister Wiebes een bezoek gebracht aan Wierum. Tijdens dit informele werkbezoek liet hij zich in klein verband bijpraten door bewoners, betrokkenen en bestuurders over de ervaringen van de pilot Omgevingsproces Ternaard. 

Het gesprek met de minister vond plaats in dorpshuis de Pipenâle in Wierum. Tijdens het gesprek is door de voorzitter van het ontzorgingsspoor, Albert van der Ploeg een door alle betrokken partijen (ministerie van EZK, Provincie, gemeente Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân en NAM) ondertekend ‘Afsprakenkader’ aangeboden. Een document met afspraken om mogelijke ongewenste effecten van gaswinning te voorkomen, op te lossen of in te grijpen als het nodig is. Het ‘Afsprakenkader’ is een van de resultaten van het omgevingsproces tot nu toe. Na afloop heeft de minister aangegeven: “Ik ben hier vooral om van jullie te leren. Het is een proces vol dillema’s en tegengestelde belangen, maar er is ondertussen veel bereikt met deze pilot. We zijn eerlijk tegen elkaar, realistisch en we luisteren naar elkaar”. 


Er zijn drie afzonderlijke sporen te onderscheiden in de pilot: Het vergunningenspoor waar het ministerie van EZK verantwoordelijk voor is, het ontzorgingsspoor waarbij de NAM trekker is en het spoor van de Investeringsagenda, getrokken door de drie regionale overheden. De investeringsagenda bestaat uit drie thema’s: sociaal economische vitaliteit, duurzaamheid en verzilting. De Gebiedscommissie in oprichting gaat de komende tijd aan de slag met de verdere invulling van de 60 mln euro. Met de NAM en het ministerie van EZK is overeengekomen dat deze bijdrage vrijkomt over een periode van 10 jaar mocht overgegaan worden tot gaswinning.

De aanvraag van de NAM om instemming met het winningsplan voor gaswinning uit het veld Ternaard, de zorgen in de regio daarover en de verantwoordelijkheid van de minister om al dan niet instemming te verlenen, zijn de basis geweest om de pilot Omgevingsproces Ternaard te starten. De pilot is erop gericht om voorafgaand aan de besluitvorming over mogelijke gaswinning volop ruimte te hebben voor de belangen van inwoners van de regio. Om ook, als door de minister tot gaswinning wordt besloten, in de regio te investeren en deze achter te laten met een sociaaleconomische plus aan het einde van de winning. Het is het eerste mijnbouwproject in Nederland waarvoor een dergelijk proces is gestart.

Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 16 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 17 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 17 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 17 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 18 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 18 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 18 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 19 uur geleden
Ferwert is klaar voor Kain
Ferwert is klaar voor Kaïn Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe training van energieboswachters. Staand cursusleidster Suzanna Bekkema in 'De drie pilaren' in Oudeschoot.
De Training Energieboswachter 2024 is gestart! Algemeen 22 uur geleden
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag.
Kruiwagenmars door Burgum tijdens Wereld Aarde Dag Algemeen 23 uur geleden
Op de foto v.l.n.r. voor: Nikée Feitsma, Nine Postma en achter: Fenna Hoekstra, Larissa van der Woude, Swany de Haan
Turn- en Gymsport Dokkum Nederlands kampioen! Algemeen gisteren
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit.
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit Algemeen 14 apr, 23:10