Joshua en Noa maken tiktokfilmpjes voor @tiktokomrin. Iedere vrijdag komt er zo´n filmpje online via de app TikTok.
Joshua en Noa maken tiktokfilmpjes voor @tiktokomrin. Iedere vrijdag komt er zo´n filmpje online via de app TikTok. Foto: Actief Media

Omrin zet TikTok in om jeugd te enthousiasmeren

Algemeen

DRACHTEN/LEEUWARDEN - Hoe krijg je het belang van een schone en duurzame wereld onder de aandacht bij de jeugd van 6 tot en met 14 jaar? "Door het social media-platform te gebruiken dat bij hen populair is", zegt communicatieadviseur bij Omrin, Jan Bergsma. Omrin koos voor TikTok.

Als snuffelstagiaire kende hij de 15-jarige Drachtster Joshua, die hem geknipt leek voor deze taak. "Joshua kende nog twee jongeren die het leuk vonden om tiktokfilmpjes te maken en zo kwamen de bijna 18-jarige Miluca uit Gorredijk en de 17-jarige Noa uit Cammingaburen (Leeuwarden) bij het team."

"We gaan zelf ook anders kijken naar duurzaamheid", vertelt Noa. "Natuurlijk vond ik het onderwerp altijd al wel belangrijk, maar nu zie ik ineens hoeveel zwerfafval er eigenlijk op straat ligt. En voor het filmpje ben ik naar een kringloopwinkel gegaan om te kijken wat je met tweedehandskleding zou kunnen doen. Dit leuke bloesje heb ik er vandaan. Die boodschap geef ik door via TikTok: dat kleding niet altijd nieuw hoeft te zijn, zodat je bespaart op grondstofverbruik." Joshua vertelt hoe hij door het maken van Omrin-filmpjes merkt hoe groepsdruk hem soms weerhoudt van duurzame gewoontes. "Hé jongen, je wordt moe", roept er bijvoorbeeld altijd wel iemand als hij opstaat om een blikje in de prullenbak te gooien.

Tieners in beweging krijgen voor duurzaamheidsthema’s als afval scheiden, hergebruik, recycling en zwerfafval is een uitdagende doelstelling, weten ze bij Omrin. De grappige, vindingrijke en inspirerende filmpjes van @tiktokomrin gaan echter steeds vaker 'viral', doordat ze op de befaamde ‘For You-page' van TikTok terecht komen. "Wij laten op allerlei manieren zien dat afval opruimen en recyclen leuk is," zegt Noa. "En dat er veel meer bij komt kijken dan je denkt", vult Joshua aan.

Om de drie tiktokkers te volgen, download je op een mobiele telefoon de app TikTok. Maak een account aan en geniet van jeugdige humor. De filmpjes duren 15 of 60 seconden en zijn gemaakt op de gekste locaties. "We zoeken een goede plek en nemen het op. Leuke muziek er onder, maakt het af." 

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 4 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 5 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 6 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 8 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 10 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 11 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen gisteren
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30