Coördinator Gerben de Haan in De Kruidhof.
Coördinator Gerben de Haan in De Kruidhof. Foto: Allagonda Sienema

De Kruidhof in Buitenpost viert 90-jarig bestaan

Algemeen



BUITENPOST - Deze zomer bestaat De Kruidhof negentig jaar. Wat begon als een proeftuin voor groenten en fruit in 1930 groeide in de loop der jaren uit tot een prachtige botanische tuin met de grootste kruidencollectie van West Europa. Het jubileum wordt gevierd met diverse acties. Bezoekers van negentig jaar en ouder hebben het hele seizoen gratis toegang. Wie minimaal € 25,- besteedt in de verkooptuin krijgt een mooi gekleurde dahlia ter waarde van 5,95 gratis.

Sinds 1 juli is De Kruidhof weer open. Coördinator Gerben de Haan merkt dat de bezoekersstromen weer op gang komen. Volgens hem is De Kruidhof dan ook een ideale locatie voor een dagje uit met bijvoorbeeld het gezin. "Op bijna 4 hectare hebben wij 17 verschillende thematuinen. Veel planten staan nu in bloei. De oude gewassen zijn vaak een feest van herkenning voor 'pakes' en 'beppes', die hierover graag vertellen aan hun kleinkinderen. De jeugd kan het trollenpad lopen. Ze krijgen dan een rugzak mee met drinken, snoep, stoepkrijt en vragen. Ook is er een grote speeltuin."

De thematuinen hebben verschillende thema's. Zo is er de Geneeskrachtige Kruidentuin, de Keukenkruidentuin, de Muziektuin, de Meditatietuin, de Fruithof en er is zelfs een Beerenburgtuin. In alle tuinen staan voornamelijk inheemse planten. De Kruidhof heeft dan ook een belangrijke wetenschappelijke functie, legt De Haan uit. "Voor de Rijksuniversiteit Groningen kweken wij zuivere gewassen. Er staan hier 1500 verschillende kruiden. Dit is de grootste collectie van West Europa. Alle zaden hebben wij dubbel opgeslagen in twee verschillende databases die niet met elkaar verbonden zijn. Mocht een database verloren gaan bij bijvoorbeeld brand, dan hebben wij nog steeds alle zaden in de andere database."

De Haan wijst ook op de belangrijke maatschappelijk functie van De Kruidhof. "Er werken hier veel mensen vanuit een arbeidsre-integratieproject. Wij willen hun weer laten opbloeien, net als de planten."

De thematuinen, verkooptuin en winkel zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op: www.dekruidhof.nl/bezoekersinfo.

Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 6 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 23 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06