De Stânfries X vaart op de Dokkumer Ee.
De Stânfries X vaart op de Dokkumer Ee. Foto: Minne Velstra

Vier de zomer: stap aan boord van Stânfries X

Algemeen



LEEUWARDEN - De voormalige beurtvaarder Stânfries X maakt deze zomer acht beurtvaarten van en naar Dokkum met betalende passagiers. Van 23 juli tot en met 15 augustus kunt u iedere donderdag meevaren naar Dokkum, iedere zaterdag van Dokkum naar Leeuwarden. De beurtvaarten worden georganiseerd door Stichting Museumhaven Leeuwarden in samenwerking met Dokkumer ondernemers. Geniet van machtig varend erfgoed over het bijzondere vaargebied van de Dokkumer Ee. Stap aan boord van Stânfries X!

De beurtvaarten staan in het teken van de historische band tussen Leeuwarden en Dokkum en komen voort uit de vorig jaar gestarte samenwerking met Admiraliteitsdagen Dokkum. Met de zomerse beurtvaart wordt bijzondere binnenvaartgeschiedenis tijdelijk in ere hersteld. Niet voor niets had de voormalige NV Rederij Stânfries in Leeuwarden ook een kantoor in Dokkum: passagiers en goederen werden over water vervoerd tot halverwege de jaren vijftig. Daarna was het over met de beurtvaart over water.

Vorig jaar werd de traditie van de beurtvaart symbolisch hersteld met de deelname van Stânfries X aan de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Dat nautische evenement kan wegens corona dit jaar helaas niet doorgaan, maar inmiddels is er wel ruimte om met passagiers te varen, met inachtneming van de COVID-19 maatregelen. Alle reden om de trossen los te gooien! Per beurtvaart kunnen maximaal 12 betalende passagiers mee; fietsen kunnen mee om na de tocht van een bijzondere terugreis langs de Dokkumer Ee te kunnen genieten.

Reisinformatie
Op donderdag 23 en 30 juli en op donderdag 6 en 13 augustus vertrekt Stânfries X om 10 uur uit Leeuwarden vanaf haar tijdelijke ligplaats onder de Achmeatoren, pal naast de VVV. Het schip meert na haar tocht via Bartlehiem, Burdaard en Klaarkamp halverwege de middag af in Dokkum aan de Diepswal, ter hoogte van het Admiraliteitshuis. Op zaterdag 25 juli en op zaterdag 1, 8 en 15 augustus vertrekt Stânfries X om 10 uur voor de retourvaart naar Leeuwarden. In de reistijd is ruimte inbegrepen voor een pauze in Burdaard. De kosten van de beurtvaart zijn € 35,- per persoon en € 2,50 voor uw fiets. De koffie, thee en fris staan voor u klaar; in verband met de geldende COVID-19 maatregelen dient u zelf de lunch van huis mee te nemen of in Burdaard te genieten.

De opbrengst van de beurtvaart komt ten goede aan de zojuist opgerichte Stichting Vrienden van Stânfries X, die de instandhouding van de voormalige beurtvaarder borgt. Passagiers van de beurtvaart 2020 zijn dan voor het eerste jaar direct lid van de steunstichting. Wilt u los van de beurtvaart graag vriend worden van Vrienden van Stânfries X, dan betaalt u per jaar € 35,-.

Aanmelden voor de beurtvaart kan met vermelding van het aantal personen en de gewenste datum via info@museumhavenleeuwarden.nl. Na bevestiging van de aanmelding ontvangt u een betalingsverzoek.

Stichting Museumhaven Leeuwarden, eigenaar van Stânfries X, wenst iedereen een mooie zomer en behouden vaart!

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 1 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00