Eigenaar Romke Postma bij twee Landrover Defenders. De linker is een door Postma omgebouwde Blackjack Edition.
Eigenaar Romke Postma bij twee Landrover Defenders. De linker is een door Postma omgebouwde Blackjack Edition. Foto: Actief Media

Autobedrijf Postma is dé youngtimer specialist van Friesland

Algemeen

DAMWALD - Voor de showroom van Autobedrijf Postma staan in keurige rijen dikke BMW X5's, Volvo XC90's en Landrover Defenders opgesteld. De modellen zijn minimaal vijftien jaar oud, maar verkeren in nieuwstaat. Over het algemeen zijn het auto's die je met je hart koopt, maar volgens eigenaar Romke Postma zijn het voor zakelijke rijders ook heel verstandige auto's om te kopen. "Omdat de auto's onder de youngtimer regeling vallen, betaal je maar heel weinig bijtelling en rijd je wel in een heel dikke auto rond."

Postma is een echte autoliefhebber. Voorin de showroom staat een Saker GT, een race-auto die hij nu en dan op het circuit uitlaat. Ook staat er een klassieke Ferrari 400i, deze hoopt Postma ooit eens op te knappen. Autobedrijf Postma is daarnaast een specialist in Alfa Romeo. Kopers van dit merk zijn vaak echte liefhebbers en kiezen een auto vaak niet op basis van lage kosten. Het moge duidelijk zijn: Postma Auto's is een garage voor echte 'petrolheads'. Hoe zit het dan met die verstandige youngtimer regeling? "Het is vaak fiscaal aantrekkelijk om een auto zakelijk te rijden, omdat je alle kosten zakelijk kunt aftrekken. Wil je deze auto ook privé rijden dan moet je bijtelling betalen." Postma pakt de rekenmachine erbij. "Voor een youngtimer geldt een bijtellingstarief van 35%, dit wordt echter niet over de nieuwwaarde berekend, maar over de dagwaarde. Een vijftien jaar oude Volvo XC90 heeft bijvoorbeeld een dagwaarde van ongeveer 6000 euro. Je betaalt dan € 6000,- x 35%= € 2100,- x 49,5% (tarief inkomstenbelasting) = € 1039,50 per jaar, per maand is dit maar € 86,63. Voor veel minder geld dan een nieuwe VW Golf rijd je in een grotere auto met meer smoel." De meeste auto's die Autobedrijf Postma verkoopt zijn rijk uitgerust en voorzien van een dikke motor. "Alle BMW X5's hebben een V8 onder de motorkap." Postma haalt de auto's uit Zwitserland omdat deze vaak weinig kilometers hebben gedraaid en in goede staat zijn. Een goede staat is echter niet goed genoeg, Postma verkoopt de auto's in nieuwstaat. "Wij vervangen bijna alles: remblokken, remschijven, banden, waterpomp, distributieriem, et cetera. Ook bouwen wij een nieuw multimediasysteem in met touchscreen en achteruitrijcamera, want dat is wel prettig met een grote auto." Voor nog meer zekerheid worden de auto's afgeleverd met één, twee of drie jaar garantie, indien gewenst inclusief onderhoud.

Wellicht zit je in over de hogere brandstofkosten van zo'n dikke auto. Gelukkig is Autobedrijf Postma ook een RDW-erkend LPG G3-inbouwspecialist. De LPG-tank wordt op de plaats van het reservewiel ingebouwd. "Een auto op LPG kan vanaf zo'n 15.000 kilometer al uit", zegt Postma. "Daarnaast is LPG een veel schonere brandstof en dus beter voor het milieu dan benzine of diesel."

Bekijk het aanbod youngtimers van Autobedrijf Postma op de Conradi Veenlandstraat 96 in Damwoude.
autobedrijfpostma.nl | 0511-423636

Een rij BMW X5's. Allen zijn ze in nieuwstaat en voorzien van een smeuïge V8.
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00