De grootste passie van prijswinnaar Naomi Verbunt is het fotograferen van paarden.
De grootste passie van prijswinnaar Naomi Verbunt is het fotograferen van paarden. Foto: Hennie de Jong

Cultuurprijs talentvolle fotografe Naomi Verbunt

Algemeen

TWIJZEL - "Wanneer ik een foto maak leg ik mijn eigen gevoel daarin en probeer ik het goede moment in beeld te vangen. Mijn eigen stijl wil ik verder ontwikkelen". Hiermee geeft de jonge fotografe Naomi Verbunt aan wat haar passie is. Ze maakt bijzondere foto's, vaak met afbeeldingen van paarden. De gemeente Achtkarspelen waardeert de kwaliteit van haar werk en daarom verdiende ze een cultuurprijs. Naomi Verbunt kreeg de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2020'.

De gemeente reikte in twee categorieën cultuurprijzen uit. De jury had de Muzykpleats en de Fryske Krite Bûtenpost gekozen als finalisten voor de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2020’. Winnaar de Fryske Krite Bûtenpost kreeg € 1.000.

Naomi Verbunt uit Twijzel was volgens de jury het meest opvallende jonge talent. De andere kandidaten waren Sanne van Houten, Buitenpost (zang) en André Hoekstra, Stroobos (entertainer/muzikant). Winnares Naomi Verbunt ontving een cheque van vijfhonderd euro. "Ik was verrast door deze prijs en ben dankbaar dat mijn werk zo is opgevallen", reageert de zeventienjarige Naomi. Helemaal onverwacht kwam de bekroning niet, want bij eerdere fotowedstrijden van Keunstkrite Twizel viel ze in 2018 en 2019 in de prijzen.

Naomi Verbunt fotografeert onder andere portretten en landschappen, maar haar grootste passie ligt bij het fotograferen van paarden, een wereld die ze goed kent, omdat ze zelf actief is in de dressuur. Ze is regelmatig met de camera in de weer bij wedstrijden en concoursen. "Met mijn pony Maaike rijd ik in de categorie Z1 bij Paardensportvereniging Eastermar. Ook berijd ik een Fries paard van mijn instructrice Heleen de Haas." Naomi laat zich leiden door haar gevoel en intuïtie, zodat er spontane en niet geënsceneerde foto's ontstaan die de sfeer van dat moment weergeven. "In de dressuursport kun je de harmonie tussen ruiter en paard laten zien. Daarnaast moet de foto technisch goed zijn. De dressuur ken ik goed, maar ik maak ook paardensportfoto's bij andere onderdelen zoals springen en tuigen. Daarbij zijn feedback en tips van anderen welkom, daar leer ik van. Je moet bij het maken van een foto geduldig zijn, snel kunnen beslissen en de goede momenten leren herkennen."

Het juryrapport in Achtkarspelen was lovend over haar werk. "Naomi heeft de gave om bijzondere momenten in quasi spontane beelden vast te leggen. Ze heeft een goed oog voor compositie, kleur en tonaliteit."

Ze probeert haar foto's karakter te geven door een eigen stijl en het 'vangen' van het goede moment. "Als mensen later mijn foto nog eens onder ogen krijgen, kunnen ze het moment van toen weer herbeleven. Foto's van mij zijn te zien op de website Nabeleving.nl en ik heb ook een Facebookpagina."

Naomi heeft niet de ambitie om van de fotografie haar beroep te maken. De leerlinge van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp wil zich wel verder ontwikkelen in haar hobby. "Sinds vorig jaar werk ik met een nieuwe fotocamera, die meer mogelijkheden heeft. Met die professionelere apparatuur kan ik technisch betere foto's maken." Ze maakt ook blackfoto's met een zwarte achtergrond. "Ik wil mij verder toeleggen op fotobewerking, om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken."

Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 4 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 17 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 19 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 22 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30