Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een wereldhaven, maar gewoon in Sumar.
Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een wereldhaven, maar gewoon in Sumar. Foto: Actief Media

Sietse Bouius na acht jaar omzwerven weer thuis

Algemeen

BURGUM - Hij wilde in ieder geval naar Australië zeilen. Dat dit zou uitmonden in een wereldreis van acht jaar had Sietse Bouius niet voorzien. "Ik bin sûnder plan fuortgien." Vorige week dinsdag meerde hij weer aan in Sumar.

In die acht jaar zag Bouius heel wat van de wereld. Zo bezocht hij Frankrijk, Spanje, de Canarische Eilanden, Suriname, Tobago, Grenada, Dominica, de Nederlandse Antillen, Panama, Mexico, Hawaï, Tahiti, Fiji, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, Mauritius, Zuid-Afrika en Brazilië. Mensen vragen hem vaak welke bestemming hij het mooist vindt. Hierop is volgens hem lastig een antwoord te geven. "Elk lân is sa ferskillend. Sa swommen by Maui, yn Hawaii, de walfisken ûnder it skip troch. Mar ek Mexico fûn ik prachtich." In dat land verbleef Bouius zelfs een jaar.

Wie alleen op wereldreis gaat moet niet bang aangelegd zijn. Bouius putte kracht uit het geloof. "Foar de reis lies ik in boek fan in oare solosiler. Neffens him moatst as solosiler wol leauwich of byleauwich wêze. Oars hâldst it net fol." Meerdere keren had Bouius het gevoel dat er een beschermengel op zijn schouder zat. Zo kroop hij door het oog van de naald toen hij bij Tonga in een zware storm terechtkwam. Bij Brazilië vreesde Bouius voor zijn leven toen hij werd belaagd door vissers die hun netten over zijn schip gooiden. "Sy hoopten sa dat ik harren netten ferniele soe, sadat sy dan de skea op my ferhelje koenen. Nei in efterfolging koe ik ûntkomme." 

Eerder in zijn leven ontsnapte Bouius ook al eens aan de dood, toen hij in militaire dienst per ongeluk werd beschoten door zijn kameraad met wie hij wacht liep. Twee kogels uit diens Uzi-pistoolmitrailleur vlogen in Bouius zijn bovenbeen en onderbuik, rakelings langs een slagader. Bouius ontvangt nu daarom pensioen van defensie. "Hjirtroch en troch de opbringsten fan in loads dy 't ik ferhier, koe ik de reis bekostigje."

Bouius komt uit een echte schippersfamilie en de drang naar avontuur heeft hij ook niet van vreemd. "Us heit woe dit tink ik ek, it meitsjen fan in wrâldreis." Die wens ging helaas nooit in vervulling, want zijn vader overleed in 2015. Op dat moment was Bouius in de buurt van Nieuw-Zeeland. "Flak foar it wykein waard ús heit siik, de tiisdeis wie er al stoarn. Dat wie hiel muoilik." Hierna vertrok Bouius voor korte tijd naar Nederland. Met kerst zag hij de uitvaart van zijn vader op video terug. Tijdens de reis onderhield Bouius contact met zijn familie via Skype en Whatsapp. Daarnaast bezochten veel familieleden hem de afgelopen jaren wel eens in één van de wereldhavens die hij aandeed. Ook ontmoette Bouius veel mensen onderweg. Zo heeft hij nog steeds contact met een Nederlandse vrouw die hij tegenkwam in Australië.

De komende tijd wil Bouius zijn zeiljacht Samaria, dat hij als casco kocht en zelf afbouwde, grondig renoveren. Het schip, waar Bouius ook op woont, ligt nu aan de oever van het bedrijventerrein van zijn broer, achter de voormalige scheepswerf van Damen Shipyards. Hier in Nederland kan Bouius goed aan alle materialen komen voor de renovatie. Het toont volgens hem maar weer eens aan hoe goed wij het hier hebben. "Ast foar it earst wer yn Nederlân komst, besjochst it lân as in toerist. Dan realisearrest dy wer yn hoe 'n moai 'geordend' lân wy libje."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 10 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 11 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 11 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 12 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 13 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 14 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 15 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 16 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 16 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 17 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34