Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een wereldhaven, maar gewoon in Sumar.
Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een wereldhaven, maar gewoon in Sumar. Foto: Actief Media

Sietse Bouius na acht jaar omzwerven weer thuis

Algemeen

BURGUM - Hij wilde in ieder geval naar Australië zeilen. Dat dit zou uitmonden in een wereldreis van acht jaar had Sietse Bouius niet voorzien. "Ik bin sûnder plan fuortgien." Vorige week dinsdag meerde hij weer aan in Sumar.

In die acht jaar zag Bouius heel wat van de wereld. Zo bezocht hij Frankrijk, Spanje, de Canarische Eilanden, Suriname, Tobago, Grenada, Dominica, de Nederlandse Antillen, Panama, Mexico, Hawaï, Tahiti, Fiji, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, Mauritius, Zuid-Afrika en Brazilië. Mensen vragen hem vaak welke bestemming hij het mooist vindt. Hierop is volgens hem lastig een antwoord te geven. "Elk lân is sa ferskillend. Sa swommen by Maui, yn Hawaii, de walfisken ûnder it skip troch. Mar ek Mexico fûn ik prachtich." In dat land verbleef Bouius zelfs een jaar.

Wie alleen op wereldreis gaat moet niet bang aangelegd zijn. Bouius putte kracht uit het geloof. "Foar de reis lies ik in boek fan in oare solosiler. Neffens him moatst as solosiler wol leauwich of byleauwich wêze. Oars hâldst it net fol." Meerdere keren had Bouius het gevoel dat er een beschermengel op zijn schouder zat. Zo kroop hij door het oog van de naald toen hij bij Tonga in een zware storm terechtkwam. Bij Brazilië vreesde Bouius voor zijn leven toen hij werd belaagd door vissers die hun netten over zijn schip gooiden. "Sy hoopten sa dat ik harren netten ferniele soe, sadat sy dan de skea op my ferhelje koenen. Nei in efterfolging koe ik ûntkomme." 

Eerder in zijn leven ontsnapte Bouius ook al eens aan de dood, toen hij in militaire dienst per ongeluk werd beschoten door zijn kameraad met wie hij wacht liep. Twee kogels uit diens Uzi-pistoolmitrailleur vlogen in Bouius zijn bovenbeen en onderbuik, rakelings langs een slagader. Bouius ontvangt nu daarom pensioen van defensie. "Hjirtroch en troch de opbringsten fan in loads dy 't ik ferhier, koe ik de reis bekostigje."

Bouius komt uit een echte schippersfamilie en de drang naar avontuur heeft hij ook niet van vreemd. "Us heit woe dit tink ik ek, it meitsjen fan in wrâldreis." Die wens ging helaas nooit in vervulling, want zijn vader overleed in 2015. Op dat moment was Bouius in de buurt van Nieuw-Zeeland. "Flak foar it wykein waard ús heit siik, de tiisdeis wie er al stoarn. Dat wie hiel muoilik." Hierna vertrok Bouius voor korte tijd naar Nederland. Met kerst zag hij de uitvaart van zijn vader op video terug. Tijdens de reis onderhield Bouius contact met zijn familie via Skype en Whatsapp. Daarnaast bezochten veel familieleden hem de afgelopen jaren wel eens in één van de wereldhavens die hij aandeed. Ook ontmoette Bouius veel mensen onderweg. Zo heeft hij nog steeds contact met een Nederlandse vrouw die hij tegenkwam in Australië.

De komende tijd wil Bouius zijn zeiljacht Samaria, dat hij als casco kocht en zelf afbouwde, grondig renoveren. Het schip, waar Bouius ook op woont, ligt nu aan de oever van het bedrijventerrein van zijn broer, achter de voormalige scheepswerf van Damen Shipyards. Hier in Nederland kan Bouius goed aan alle materialen komen voor de renovatie. Het toont volgens hem maar weer eens aan hoe goed wij het hier hebben. "Ast foar it earst wer yn Nederlân komst, besjochst it lân as in toerist. Dan realisearrest dy wer yn hoe 'n moai 'geordend' lân wy libje."

Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 2 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 5 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 6 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 21 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 22 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53