Arnoud Haitsma en Tineke Hoekstra van Dorpsbelang Holwerd zitten beiden in de werkgroep die zich sterk maakt voor een mooiere speeltuin in het dorp.
Arnoud Haitsma en Tineke Hoekstra van Dorpsbelang Holwerd zitten beiden in de werkgroep die zich sterk maakt voor een mooiere speeltuin in het dorp. Foto: Actief Media

Zaterdag speeltuin-flessenactie in Holwerd

Algemeen


HOLWERD - Aanstaande zaterdag is er een flessenactie in Holwerd. De opbrengst bepaalt het eindbedrag dat voor de nieuwe speeltuin beschikbaar is. "De speeltuin is openbaar toegankelijk, dus we hopen op een hoog bedrag en flessen vanuit de wijde omgeving", zegt Tineke Hoekstra, bestuurslid van Dorpsbelang. Uit het interview met haar en mede-bestuurslid, voorzitter Arnoud Haitsma, blijkt dat Holwerd een dorp is waar men groot durft te denken. Het woord 'samen' is er veel gebruikt.

Tien jaar geleden stonden er minstens zeventig huizen te koop in Holwerd. De plaats was jarenlang het grootste dorp van de gemeente Dongeradeel, maar de gemeentebestuurders gingen het steeds vaker een krimpdorp noemen. Tot de werkgroep Holwerd aan Zee ontstond. "De plannen voor een binnendijks meer bij Holwerd werden concreet. Er komt bovendien een sluis in de dijk, waardoor Holwerd een open vaarverbinding naar de Waddenzee krijgt", vertelt voorzitter van dorpsbelang Arnoud Haitsma. "Het duurt misschien nog wel vier jaar voor alles juridisch en financieel rond is en de eerste schop de grond in kan, maar vele betrokken organisaties, inclusief het provinciebestuur, zijn steevast van plan het project tot een goed einde te brengen."

Bij het project Holwerd aan Zee is Dorpsbelang Holwerd betrokken als het gaat om de gevolgen voor de inwoners. Het project maakt het dorp aantrekkelijk voor recreanten en het trekt ondernemers aan, van aanbieders van Bed & Brochjes tot restauranthouders. "Daardoor verandert Holwerd", zegt Tineke Hoekstra. Momenteel zijn er slechts drie huizen te koop. "Het is de reden dat we bij gemeente en provincie hameren op de behoefte aan bouwkavels. We willen af van het stempel krimpdorp en aantrekkelijk blijven voor jonge gezinnen zodat ook zij zich hier vestigen."

Tien jaar geleden vond er nog iets plaats dat grote gevolgen had voor Holwerd: een dorpsreünie. Tot de reünie was het voor veel dorpelingen vanzelfsprekend dat er twee dorpsfeestcommissies bestonden die ieder voor een deel van het dorp een dorpsfeest organiseerde. Ook waren er twee scholen, een christelijke en een openbare. De dorpsreünie voor iedereen gezamenlijk werd echter als enorm positief ervaren. Sindsdien is er jaarlijks één groot dorpsfeest en er is nu ook één school, een samenlevingsschool. "Er komt een nieuw schoolgebouw, naast het prachtige multifunctionele centrum dat we hier hebben."

Ook een aantrekkelijke dorpsspeeltuin zal de leefbaarheid van Holwerd gaan verbeteren. "We hebben een prachtig terrein. Groot, goed omheind, midden in een woonwijk. Maar er staan slechts drie speeltoestellen en een wipkip. De toestellen zijn ook nog eens alleen geschikt voor grotere kinderen."

De speeltuin een boost geven was niet gemakkelijk. De werkgroepsleden die hun schouders onder de plannen zetten, ontdekten al snel dat ook een relatief gewone speeltuin veel geld kost, vijftig tot zestigduizend euro. Ze schreven talloze subsidiebronnen en fondsen aan. Nu volgt er nog één dorpsactie en dat is de flessenactie. De Coop in Holwerd verdubbelt de opbrengst.

Na afloop van de flessenactie wordt de balans opgemaakt. Het bedrag dat in de pot zit, bepaalt welke toestellen kunnen worden besteld. Zodra dit is gedaan, gaat een groep vrijwilligers aan de slag met de voorbereidingen voor de herinrichting."

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 19 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 20 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36