Jan Willem, Baukje en Gjalt Bouma aan een picknicktafel midden op de minicamping. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje.
Jan Willem, Baukje en Gjalt Bouma aan een picknicktafel midden op de minicamping. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

Sanitaire voorzieningen op campings weer open

Algemeen


DROGEHAM - Sinds afgelopen maandag mogen de sanitaire voorzieningen op campings weer open. Jan Willem Bouma van minicamping Het Schuttersplek merkt dat door het besluit de reserveringen weer toenemen. "De tillefoan stiet noch net readgloeiend, mar de oanfragen komme no wer binnen."

Jan Willem vindt het dan ook "hartstikke moai" dat mensen weer van het toiletgebouw gebruik mogen maken. "Der binne in protte minsken dy't net op fakânsje koene of doarsten omdat de sanitêre foarsjennings net iepen wiene. Dizze meie no wer iepen, dêr binne wy hartstikke bliid mei."

De eigenaren van de diverse caravans op het kampeerterrein hebben zich niet laten tegenhouden door de coronamaatregelen. Zij zijn dan ook niet afhankelijk van de sanitaire voorzieningen van de minicamping. Toch bespeurt Jan Willem, die de camping samen met zijn ouders runt, ook bij kampeerders die wel eigen sanitaire voorzieningen hebben, voorzichtigheid. "Wy hawwe in hiel soad annulearringen hân, omdat minsken bang binne om op fakânsje te gean. En minsken dy't oars in pear wiken boeke, komme no in pear dagen."

De nuchtere familie Bouma kan goed relativeren. Vorige week had vader Gjalt een vaste gast uit Putten aan de telefoon. Hij vroeg zich af of hij wel naar de camping zou kunnen komen. "Dy man is hertpasjint. Ik sei: 'Man, bliuw thús, jo sûnens giet foar!"' Ook kwam er een telefoontje van een gast die contact had gehad met een mogelijk besmet persoon. Ook deze gast werd aangeraden thuis te blijven.

Op Het Schuttersplak wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo mag er maximaal één persoon tegelijk in het douchegedeelte van het sanitairgebouw, met uitzondering van mensen die tot hetzelfde gezin behoren. De sanitaire voorzieningen worden meerdere keren per dag grondig gereinigd. Uiteraard moet men overal 1,5 meter afstand van elkaar houden, dus ook buiten bij de afwasplekken.

De campingondernemers begrijpen dat er maatregelen nodig zijn, maar vinden de regels soms wel wat willekeurig. Gjalt noemt diverse voorbeelden. "De toiletgebouwen yn havens mochten earder al wer iepen, de sanitêre foarsjennings op kampings noch net, wylst wy de boel hjir twa kear deis skjinmeitsje. Of sjoch nei it iepenbier ferfier. As ik mei in groep in bus by Dalstra hier om in dei fuort te gean, dan mei dizze net fol sitte. Hiert Arriva in bus by Dalstra foar needferfier, dan mei dyselde bus ynienen wól fol sitte!"

Voor de Bouma's is de camping niet de hoofdinkomstenbron. Zeven jaar geleden trokken Gjalt en Baukje in de boerderij. Zowel zij als zoon Jan Willem hadden geen boerenambities. Omdat Jan Willem een achtergrond in de toeristische sector heeft, ontstond het idee voor een minicamping. Hij heeft nu nog steeds een baan naast de camping. Hoewel de camping hobby is, blijft de gemiste omzet zuur. Jan Willem had gerekend op een mooi voorseizoen. "Mei Peaske, Pinkster en Himelfeart wie it prachtich waar. Normaal hie it hjir dan fol stien. Troch de coronamaatregels is it toch oars útfallen. Mar ja, der is neat oan te dwaan." De verwachting dat veel Nederlanders in eigen land vakantie vieren, stemt positief. "Wy hoopje op in moaie simmer, dat wy toch noch wat ynhelje kinne." En anders is er volgend jaar weer een seizoen, hopelijk zonder coronamaatregelen. Vader Gjalt zegt: "Tsjin alle gasten sis ik: "Folgjend jier krije jo wer in krûp fan my."

Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 3 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 3 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 4 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 20 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 20 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 21 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 22 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 23 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30