Joost van der Kooij van Globally Cool in gesprek met Jan de Vries van Apuls Cijfers & Advies.
Joost van der Kooij van Globally Cool in gesprek met Jan de Vries van Apuls Cijfers & Advies. Foto: Actief Media

Globally Cool: "Wij werken wereldwijd. En nu?"

Algemeen

BURGUM - Apuls Cijfers & Advies in Burgum heeft een grote verscheidenheid aan klanten. Een aantal is heel specifiek, zoals Globally Cool in Leeuwarden. Eén van de drie eigenaren is Joost van der Kooij. Hij is content met Apuls Cijfers & Advies als administratie- en advieskantoor voor zijn bedrijf.

"We hadden het even heel zwaar toen de corona-crisis uitbrak", vertelt Joost in het monumentale kantoorpand van Globally Cool aan het Zaailand. "De mensen voor wie wij werken, zijn wereldwijd verspreid. Jaarlijks zit ik zo'n vijftien weken per jaar in het buitenland, denk aan landen als Armenië, Ghana en Egypte. Tachtig procent van ons werk konden wij niet meer uitvoeren toen de luchtvaart stil kwam te liggen."

Joost - samen met Onno Roukens en Alfons van Duijvenbode eigenaar van Globally Cool - was op dat moment extra blij met Jan de Vries, zijn contactpersoon bij Apuls. "De snelle reactie op mijn mail was precies de reden waarom we voor dit kantoor kozen. Iedereen kan jaarcijfers en nette rapporten opleveren, maar Jan de Vries doet meer. Je merkt dat hij zelf ondernemer is, managementervaring heeft en weet wat het is om personeel te hebben."

Export-adviesbedrijf
Bij Globally Cool werken totaal twaalf mensen. Zij hebben een economische of marketing achtergrond met gevoel voor talen en communicatie. Globally Cool helpt bedrijven hun export te vergroten. Ze begonnen in 1999 met het adviseren van Friese bedrijven die hun buitenlandse exportmarkt wilden uitbreiden. Vandaag de dag komen de meeste opdrachten van organisaties als het Ministerie van Buitenlandse zaken en de Verenigde Naties, met het doel ondernemers in ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het vinden van hun weg op de Europese markt. "Daarvoor geven we trainingen in de desbetreffende landen over bijvoorbeeld het versterken van websites en marketingactiviteiten. Ook adviseren we ondernemers en ondersteunende organisaties in derde wereldlanden, organisaties zoals hier bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Met hen delen we bijvoorbeeld onze expertise over online tools, zoals openbaar toegankelijke databases met praktisch toepasbare informatie."

Apuls ontzorgt en adviseert
Jan de Vries kon Globally Cool ondersteunen bij aanvang van de coronacrisis door samen direct alle financiële aspecten onder de loep te nemen en de verschillende financiële scenario's uit te werken. "We bekeken de cashflow en maakten een liquiditeitsplanning. Welke (fiscale) betalingen konden worden uitgesteld? Kwam dit bedrijf in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid-regeling en welke informatie moest daarvoor worden ingeleverd?

Terwijl Jan de Vries Globally Cool ontzorgde op financieel administratief gebied bogen de bedrijfseigenaren zich over de vraag wat er organisatorisch voor opties waren. "We konden niet naar onze klanten vliegen, maar wat konden we wel? E-learning! Het was al jarenlang een wens van het bedrijf, maar in de waan van de dag was er nooit tijd om het te realiseren. Iedere keer dat de optie werd geopperd, betrof het 'toevallig' een project 'dat niet geschikt was voor e-learning'. Door corona bleek de tijd er ineens wel rijp voor. Inmiddels zijn zes medewerkers opgeleid om webinars op te nemen. Intensief werk, maar heel bruikbaar. We kunnen er in de toekomst zeker een aantal vliegreizen mee uitsparen, toch gunstig voor het klimaat en voor het gemeenschapsgeld waarmee onze projecten worden gefinancierd."

GloballyCool | Zaailand 96a, Leeuwarden | 058-8100034 |
www.globallycool.nl

Apuls Cijfers & Advies | O. van Veenweg 8a, Burgum |
0511-462075 | www.apuls.nl

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 10 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 11 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 12 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30