Anneke Kroodsma, Tjitske Tania en Pieter Meindertsma bij één van de bruggetjes over de Raarder Feart.
Anneke Kroodsma, Tjitske Tania en Pieter Meindertsma bij één van de bruggetjes over de Raarder Feart. Foto: Actief Media

Met drie bruggetjes kan Raard-Bornwird vooruit

Algemeen


RAARD - "Wat zou het mooi zijn als de bruggetjes rondom Raard zo hoog worden als deze", zegt Pieter Meindertsma. Hij is secretaris van Dorpsbelang Raard/Bornwird en staat samen met websitebeheerster Tjitske Tania bij de brug waarmee de Lineleane over de Raarder Feart gaat. "Wij willen best een open verbinding naar Holwerd aan Zee."

Raard ligt in de hoek die de Dokkumer Ee en de Holwerter Feart samen maken. Dwars door het dorp loopt de Raarder Feart. Deze vaart komt aan de zuidkant uit in de Dokkumer Ee en aan de noordkant in de Holwerter Feart. "Samen vormt dit water een driehoek. We zouden het mooi vinden het rondje om te kunnen varen. Dat kan nu niet omdat elders de Raarder Feart wordt onderbroken door de Kleffenswei. Richting Jannum varen kan wel, maar het bruggetje wat je dan passeert is te laag voor een sloepje."

Een brug/verhoogde duiker in de Kleffenswei én de lage duiker in 'de Tange' verhogen, zijn twee belangrijke items op het wensenlijstje van Dorpsbelang. De aanleg van een dorpshaventje staat er ook op. Er is nu enkel een aanlegsteiger.

"In Holwerd hebben ze het mooie project 'Holwerd Aan Zee'. Daar willen we graag op aansluiten", zegt Pieter. "Onze dorpen hebben toeristen in onze regio best wat te bieden", vult Tjitske aan. Er zijn mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving en er zijn er volop mogelijkheden om te varen, kanoën en te suppen. Natuurlijk zou het mooi zijn als we in de toekomst een rondje kunnen maken."

Geen hokjesdenken in de dorpen

Raard en Bornwird hebben gezamenlijk één dorpsbelang. Foudgum ligt vlak tegen Bornwird aan, maar valt qua dorpsbelang onder de Vereniging Dorpsbelang Foudgum/Brantgum/Waaxens. "Wat betreft de Oranjevereniging vallen ze wel onder Raard/Bornwird. De kinderen uit Foudgum gaan in Raard naar school en het dorpsfeest vieren we ook samen", zegt Pieter.

Het is kenmerkend voor Raard en omgeving: "Wij denken niet in hokjes. Dan komen we niet ver. Je moet het samen doen. Het maakt niet uit in welk bestuur je zit, als er een feest georganiseerd wordt, doe je dat samen. Als je een schelpenpad aanlegt om een leuk ommetje te creëren, dan onderhoud je dat samen en als je een preventieve buurtapp wilt realiseren - zoals onlangs is gebeurd - dan wordt daar enthousiast aan meegedaan."

Creatieve ondernemingen

In Raard, Bornwird en Foudgum wonen relatief veel creatieve mensen. "Ook kleine ondernemers met bijzondere bedrijfjes", vertelt Pieter Meindersma. Zelf is hij eigenaar van AD-Productions, gespecialiseerd in de verhuur van licht- en geluid. "Met nu in coronatijd heel veel tijd om dorpsgenoten bij te staan met hand- en spandiensten."

Dat suppen zo populair is in Raard komt onder andere omdat het de woonplaats is van Jacqueline Visser, eigenaar van Sup Skool Dokkum. In het dorpshuis van Raard neemt Anneke Kroodsma van Anneke's Lifestyle Studio gedurende de coronacrisis dagelijks online lessen op, die ze verspreidt via Facebook. "Dat was een hele stap voor mij, maar je moet wat he?" zegt de sportvrouw. Ze is blij dat de sportscholen na 1 juli weer open mogen en ook haar lessen weer live hervat kunnen worden. De omgeving kent meer creatieve bedrijvigheid: Yfke Blom in Foudgum, specialist in exclusief zijdebloemwerk en groendecoraties, Helga Interieur Meubel en Styling en in de kerk is kunstenaar Paul Andringa gevestigd. Een theetuin is er bij minicamping Aldsyl aan de Dokkumer Ee.

"Bij ons geen krimp"

Het woord krimp wordt in dit deel van Friesland niet gebezigd. "We zijn een levendige dorpsgemeenschap." Ze willen graag betaalbare nieuwbouw, zijn blij met de basisschool die het hart van het dorp vormt en pleiten voor meer verkeersveiligheid. Winkels zijn er niet meer, sporten wordt veelal gedaan in omliggende plaatsen als Rinsumageast, Burdaard en Dokkum. Voor het openbaar vervoer moeten ze naar Dokkum, maar "dat is allemaal slechts enkele kilometers hier vandaan", zegt Tjitske. "Bijna iedereen heeft een auto", vult Pieter aan. Duurzaam zijn Raard, Bornwird en Foudgum zeker ook. "We hebben net een project afgerond waarbij een groot deel van het dorp gezamenlijk zonnepanelen aanschafte."

Actueel

Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 51 minuten geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 1 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 2 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 3 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 4 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 5 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 6 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 7 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 8 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 23 uur geleden
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen gisteren
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen gisteren
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 17 apr, 11:00