Eric Douma, Jouke Douma en vader Jan Douma tussen de 
perkplanten in het tuincentrum.
Eric Douma, Jouke Douma en vader Jan Douma tussen de perkplanten in het tuincentrum. Foto: Actief Media

Familiebedrijf Douma: zaadhandel en tuincentrum in Burgum

Algemeen

BURGUM - Het was Rinze Jan Douma die 128 jaar geleden een zaadhandel in Burgum begon. "Uit de boekhouding blijkt dat hij zijn eerste bestelling plaatste in 1892, bij een groothandel in Enkhuizen. Dat is nu het ijkpunt", vertelt Eric Douma. Hij is samen met zijn broer Jouke de vijfde generatie in het familiebedrijf. De zaadhandel is uitgegroeid tot een groot tuincentrum aan de Nieuwstad.

Zoon Jan Rinzes nam in de jaren twintig de zaak over van R.J. Douma. Jouke J. kwam tijdens de oorlog in de zaak. Toen zijn broer Rinze overleed aan suikerziekte, kwam L.H.F. Douma in het bedrijf, 'oom Henk'. Hij was schoolmeester in Jistrum maar werd in 1948 de boekhouder. Het is een van de vele verhalen in de familiegeschiedenis van de Douma's.
In 1980 nam Jan Cornelis Douma de zaak over van zijn vader Jouke en ome Henk. Hij is inmiddels met pensioen, maar uit passie nog geregeld op de zaak te vinden.

Firma J.R. Douma werd een begrip in de loop der tijd. In de jaren vijftig en zestig had de zaadhandel vele agentschappen in Noord-Nederland waar de zaden en bestrijdingsmiddelen werden verkocht. "Iedere week kwamen deze ondernemers hier in Burgum met bestellijsten. Er is vandaag de dag nog één over, in Gorredijk." Kleine tuinderijen waren de grootste afnemers van de producten.

In 1976 werd de eerste nieuwbouw gerealiseerd achter het karakteristieke pand aan de Nieuwstad: er kwam een grotere winkelruimte achter de oude winkel. Toen de landbouw zich specialiseerde en de kleine beroepstuinders verdwenen, gooide Douma het roer om: in 1990 werd een tuincentrum gestart in tuinderskassen achter de winkel. Vanaf dat moment richtte de handel zich op particulieren met volks- en siertuinen. De reclameboodschap die in de voormalige winkelruimte de muur siert bleef onverminderd van kracht: 'Onze kwekerskwaliteit garandeert hoge opbrengsten'.

"De zaadhandel is altijd een onderdeel gebleven van ons bedrijf", vertelt Eric. "Kwaliteit garanderen we met verse zaden, nooit ouder dan twee jaar." De zaadzakjes worden in de wintermaanden gevuld vanuit de voorraden. Behalve in het eigen tuincentrum worden de zaadzakjes ook verkocht bij vele supermarkten in de omgeving. "We vullen zelf de stellingen en halen het zaad weer op als het zaaiseizoen is afgelopen."

Terwijl Eric zich richt op de zaad- en groentehandel, is Jouke Douma verantwoordelijk voor de inkoop in het tuincentrum. "We hebben een breed assortiment: heesters, perkplanten, kruiden, groenteplanten, mest- en bestrijdingsmiddelen, kamerplanten en aanverwante woonaccessoires/cadeauartikelen. We zijn verkooppunt voor Fleur Op en ook doen we hovenierswerk bij particulieren."

Groencentrum Bergum Firma J.R. Douma | Nieuwstad 15, Burgum | 0511 464 163

In de oude winkel achter het woonhuis is nog altijd de ladenkast met voorraden waarmee de zakjes met zaad worden gevuld.
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 13 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 14 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 15 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 16 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 16 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 17 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21