Sandra en Feiko Westra in hun meubelfabriek in Burgum. Op de achtergrond bedrijfsadviseur Jan Tabak van Apuls Cijfers & Advies.
Sandra en Feiko Westra in hun meubelfabriek in Burgum. Op de achtergrond bedrijfsadviseur Jan Tabak van Apuls Cijfers & Advies. Foto: Actief Media

Meubelfabriek Westra dankt zijn ambassadeurs

Algemeen Zakelijk

BURGUM - Bij Meubelfabriek Westra in Burgum kelderde de omzet toen de coronacrisis uitbrak. "Ik schrok en het eerste wat ik deed was bellen met Jan Tabak van Apuls Cijfers & Advies", zegt ondernemer Feico Westra.

"Wat ik dan belangrijk vind, is dat ondernemers de situatie niet alleen als bedreigend ervaren, maar ook proberen kansen te zien", reageert Jan Tabak van het administratie- en bedrijfsadvieskantoor in Burgum. "Feico en ik eindigden ons gesprek bijvoorbeeld met ideeën voor ontwerpen van corona-bestendige meubelen voor de horeca."

Groeien in coronatijd

"Het zette mij aan het denken", zegt Feico. "Nieuwe ontwerpen maken vond ik niets, want ik denk niet dat de anderhalve meter samenleving lang stand houdt. De dingen die Jan zei brachten mij echter wel op een ander idee: YouTube-filmpjes maken met klanten die vertellen waarom ze kozen voor onze meubelen, met beelden van het interieur waarin ze zijn terechtgekomen."

"Dit gaat een boost vertrouwen geven", is zijn overtuiging. Meubelfabriek Westra heeft een mooie reeks bekende Nederlanders in het klantenbestand. Vertrouwen zag Feico eerder groeien toen de heropening van de vernieuwde fabriek in 2019 werd gedaan door Commissaris van de Koning, Arno Brok.

Feico Westra begon vijftien jaar geleden als zelfstandig meubelmaker na het vak in loondienst te hebben geleerd. Eind 2013 bracht Meubelfabriek Westra zijn administratie en belastingzaken onder bij Apuls Cijfers & Advies. "Een goede zet", zegt Feico. Echtgenote Sandra - verantwoordelijk voor de bedrijfsadministratie - knikt: "Ze werken met een professioneel boekhoudprogramma. Als ik een probleem heb, hoef ik maar te bellen en het wordt opgelost", vertelt ze. Jan Tabak licht dit toe: "Voor sommige bedrijven doet Apuls de volledige administratie. Anderen - zoals Meubelfabriek Westra - doen het zelf. Dan faciliteren we en ondersteunen we waar gewenst."

Zakelijk gezien maakte Meubelfabriek Westra onder begeleiding van Apuls een aantal grote stappen. Jan Tabak: "Meubelfabriek Westra beschikt inmiddels over acht man personeel die prachtig werk leveren. De producten worden besteld door particulieren die willen investeren in een mooi interieur, maar bijvoorbeeld ook door winkels, restaurants, kantoren en gemeentes. Dan moet je bedrijfsmatig resultaat gaan zien."

"Geweldig hoe Jan Tabak persoonlijk betrokken is", zegt Feico. "Het lijkt zijn persoonlijke uitdaging om ons de slag naar succesvol ondernemerschap te laten maken. We sparden over mogelijke oorzaken van achterblijvende resultaten en concludeerden dat we op zoek moesten naar kapitaal om te investeren. Dit kan door te lenen, maar bijvoorbeeld ook door een aandeelhouder toe te voegen aan je bedrijf", adviseerde Apuls. Iemand uit het eigen netwerk van Westra bleek hiertoe bereid.

Sociaal ondernemerschap

Uit het succes van de YouTubefilmpjes van Meubelfabriek Westra blijkt dat het bedrijf vele enthousiaste ambassadeurs heeft. "Dat komt ook omdat een groot deel van de mensen die bij ons werken mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt", vertelt Feico Westra. "Zelf begonnen Sandra en ik ook met een Melkertbaan. Wij hebben kansen gekregen om te ontwikkelen waarin we goed zijn. Die kans willen we anderen ook geven. Klanten waarderen dat, net als ons vakmanschap. In de filmpjes zie je hoe bekende en onbekende Nederlanders onze producten roemen met woorden als 'zichtbare kwaliteit' en 'Perfect! Helemaal Af'. En gelukkig zien we het nu ook terug in de omzet."

Wilt u een boost voor uw onderneming? Neem contact op met Apuls Cijfers & Advies | Mr. W.M.O. van Veenweg 8a, Burgum | 0511-462075 | www.apuls.nl

Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 2 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 3 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 5 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 7 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 21 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30