Het is even wennen, voor het eerst na lange tijd weer naar school. Maar doordat 
gewerkt wordt met halve klassen, is er voldoende ruimte voor iedereen.
Het is even wennen, voor het eerst na lange tijd weer naar school. Maar doordat gewerkt wordt met halve klassen, is er voldoende ruimte voor iedereen. Foto: Actief Media

Ook CBS De Wynroas in Harkema is corona-proof

Algemeen


HARKEMA - De kinderen mogen weer naar school. Niet met zijn allen, maar met de halve klas. Daardoor is er ook op CBS De Wynroas in Harkema voldoende ruimte om de nodige afstand te houden. “Toch zijn hier nog 125 kinderen hoor”, zegt directeur Jabob Raap. “En alle leerkrachten zijn aanwezig. Daar ben ik best trots op. Ze zijn enorm betrokken bij de school en de kinderen.”

Zowel maandag als dinsdag ging er een groep kinderen voor het eerst weer na twee maanden naar het schoolgebouw. Ouders mochten het plein niet op en namen afscheid bij het hek. Locatieleider Andries Hoekstra stond hen daar te woord. “We zijn onder de indruk van de positieve, nuchtere manier waarop ouders reageren op deze bijzondere periode.”

Normaal heeft De Wynroas drie ingangen. Nu worden ook de nooddeuren gebruikt en zijn er zes toegangsdeuren. Iedere klas gebruikt zoveel mogelijk zijn eigen ingang. Blij maar ook een beetje timide komen de kinderen binnen. Jassen en tassen gaan mee de klas in, om te worden opgehangen aan de eigen stoel. De leerkracht bij de deur reikt handreiniger aan. In de klas en gang zijn looproutes aangegeven en in de toiletten stikkers geplakt met hygiëne-regels. “Verder proberen we zo gewoon mogelijk te doen”, aldus Jacob Raap.

De onderwijstoetsen die normaal gesproken in mei plaatsvinden, zijn echter verschoven naar september. “We hebben nu eerst vooral aandacht voor het het brengen van rust en voor het sociaal-emotionele aspect. Hoe hebben de kinderen de periode dat ze thuis hun schoolwerk maakten ervaren? Wat hebben ze beleefd? We willen dat er nu eerst weer het reguliere lesprogramma opstarten en dat er regelmaat komt. We hebben nog geen idee welke gevolgen het thuiswerken heeft gehad op de leerprestaties, maar dat vinden we ook nog niet zo belangrijk.”

Jacob Raap en Adries Hoekstra zijn blij dat De Wynroas niet zelf bepaalt wat wel en niet kan. “Er zijn zoveel meningen. Onze school valt onder de overkoepelende organisatie Noventa en die volgt de RIVM-richtlijnen en besluit organisatiebreed hoe dat wordt vertaald naar onze praktijk.”

Koffiedrinken doen de leerkrachten de komende weken op het plein en niet in de koffiekamer. Derden - zoals ouders, vrijwilligers en bijvoorbeeld schoolartsen – zijn even niet welkom in de school. “Dan is het wel ontzettend leuk dat een van onze vrijwilligers maandagmorgen voor schooltijd in ieder lokaal een papieren bloemetje heeft neergezet om alle onderwijzers weer welkom te heten.”
Ook alle ouders kregen de afgelopen dagen een bloemetje van de school. “Normaal gesproken bedanken we jaarlijks de vrijwilligers van de school met een attentie. Omdat dit jaar al onze ouders zich eigenlijk als een vrijwilliger hebben ingezet, hebben we nu alle ouders verrast met een boeketje.”

De leerkrachten zijn blij dat ze weer gewoon met de kinderen in de klas kunnen werken. “Thuiswerken is intensief. Alles gaat anders dan anders en vragen gaan de hele dag door. Je beantwoordt vaak dezelfde vraag meerdere keren. Tegelijkertijd zijn we ook heel tevreden met de online mogelijkheden die er blijken te zijn. Via de IPad en programma's als Social Schools, Yurls en Whats App kon het onderwijs zeker doorgang vinden.”

Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 3 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 17 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 19 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 21 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30