Trainer Jan van Dijk van VV Harkema-Opeinde.
Trainer Jan van Dijk van VV Harkema-Opeinde. Foto: Klaas Elzinga

Jan van Dijk: "Harkema-Opeinde verdient de derde klasse"

Algemeen

HARKEMA - Normaliter is de maand mei de boeiendste periode van het voetbalseizoen. Waar bovenaan de ranglijst de prijzen worden verdeeld, worden onderin het klassement koppen gehakt. De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het jaar 2020 blijft verstoten van kampioensfeesten in amateurvoetballand. Hoewel er alle begrip is voor dit besluit, denkt Jan van Dijk toch wel eens even aan wat had kunnen zijn. "We waren dit seizoen een heel eind gekomen", aldus de hoofdtrainer van Harkema-Opeinde.

Een tweede plek, twee punten achter de koploper met nog negen duels te gaan en al 13 wedstrijden op rij ongeslagen, dat was het moyenne van Harkema-Opeinde op het moment dat de competitie halverwege maart stil kwam te liggen. Uitstekende vooruitzichten waren er. Met een zo goed als fitte selectie en het gros van de titelconcurrenten nog als tegenstander had 'De Heide' de titelkansen in eigen hand. Van Dijk zag het restant van de competitie met vertrouwen tegemoet. Hij zag zijn team gedurende het seizoen groeien. "In het begin hebben we wat punten verspeeld, maar daarna kregen de mannen steeds beter door wat de visie was. In de wedstrijd tegen RWF kwam dit het beste tot uiting. Maar ook de tweede helft tegen Kootstertille en de uitwedstrijd tegen Oostergo toonden dat we enorme stappen hebben gemaakt. En als het voetballend even niet lukt geeft de mentaliteit de doorslag. Dat was bijvoorbeeld te zien in Driezum, waar we met tien man de drie punten over de streep trokken."

Van Dijk is dan ook helder in zijn oordeel; hij vindt dat Harkema-Opeinde in de derde klasse thuishoort. "We hebben dit seizoen laten zien dat we tot de sterkste ploegen in de vierde klasse behoren. De cijfers spreken voor zich. Het is jammer dat we door de omstandigheden nog een jaar moeten wachten. Al biedt het promotieverzoek dat de club in heeft gediend wellicht soelaas." Dit verzoek werd door het hoofdbestuur in april ingediend. De KNVB gaf iedere vereniging de mogelijkheid een promotieverzoek inclusief motivatie in te dienen. Van Dijk wacht met veel interesse het besluit van de KNVB af: "Ik weet dat in de vierde klasse B sowieso 5 clubs een verzoek hebben ingediend. Als de bond besluit dat niemand promoveert heb ik daar vrede mee. Maar als ze beslissen dat wij niet promoveren en een andere club in 4B wel zou dat als onrecht voelen."

Het is dus nog even afwachten hoe dit verhaal gaat aflopen. Ondanks die onzekerheid en het merkwaardige seizoen kijkt Van Dijk met volle tevredenheid terug op zijn eerste jaar op De Bosk. Hij voelt zich thuis bij Harkema-Opeinde. "Ik vind het prachtig. Het is een echte familieclub, heel volks. De betrokkenheid is groot. Dat zie je duidelijk bij uitwedstrijden. Verbazingwekkend hoeveel supporters ons steevast achterna reizen. Iedereen is met elkaar. Dat zie je terug in de kantine. Het is er altijd bomvol. Jong en oud, man en vrouw zit bij elkaar aan tafel. Ook qua selectie is het fijn werken. Er wordt niet gezeurd. De mouwen gaan omhoog. Dat is ook het karakter van de club. Het zijn voornamelijk arbeiders. Ik ga geen namen noemen, maar er waren diverse ontwikkelingen die mij zeer blij stemden. Jongens die langdurig geblesseerd waren knokten zich feilloos terug in de ploeg, eerstejaars senioren speelden zich meteen in de basis en de gevestigde orde stond er net zoals in de voorgaande seizoenen. Ik wil ook de staf noemen. Ook die samenwerking was wat mij betreft uitmuntend. De inbreng van Ronnie Fokke Pander, Jitze From, Henk Hamstra en Lammert Kooistra was en is voor mij heel belangrijk. We overleggen veel. Daardoor komen we altijd tot een besluit waar we allemaal achter staan."

Positieve geluiden dus van de 31-jarige Oentsjerker. Hoewel de voetballerij al enkele maanden stil ligt, verveelt Van Dijk zich nog niet. Wel kijkt hij uit naar het moment dat hij met zijn selectie weer voorzichtig kan beginnen te trainen. "Het werken met deze groep is mij enorm goed bevallen. De spelers zijn stuk voor stuk leergierig. Er zit nog genoeg rek in de selectie. We hebben dit jaar al laten zien dat we progressie maken. Het zou prachtig zijn als we die progressie volgend jaar door kunnen zetten in een derde klasse", sluit Van Dijk af.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 10 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 10 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 12 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 14 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 16 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 17 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 17 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21