Thuis trainen? Ontdek deze vijf manieren die je sterk en fit maken!

Algemeen

Tijdens deze crisis zijn de sportscholen (tijdelijk) even gesloten. Maar je wilt wel blijven sporten en fit blijven. Hoe kan je dat nou het beste doen? Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om te sporten. Je kan hierbij denken aan calisthenics, kettlebells, krachtstations voor thuis, gewichten en stangen, dumbells, gewichtszakken en nog veel meer. Het is wel belangrijk te kijken wat je doelen zijn, zodat je hier geschikte spullen voor in huis kunt halen en een gerichte training neer kunt zetten.

We gaan je in dit artikel even wat meer tekst en uitleg geven over de voordelen van bepaalde trainingen zodat je zelf kunt kiezen wat jou het meeste aanspreekt.

5 manieren om een goede training neer te zetten

Je staat op het punt te ontdekken wat de meeste geliefde trainingen zijn + wat hier allemaal bij hoort om ze te doen, en kunt er zelf eentje (of meerdere) uitkiezen die bij jou passen.

1. Crosstrainers
Een crosstrainer is een zeer gewild fitnessapparaat, omdat je er feitelijk een all-in-one training mee doet. Je levert namelijk kracht maar werkt ook aan je conditie. Natuurlijk is krachttraining veel effectiever om meer spiermassa op te bouwen en heb je ook genoeg andere intensieve cardiotrainingen. Maar een crosstrainer combineert beide, zodat je en sterker wordt (full-body) en ook je conditie nog meer een boost kunt geven. Verder is het een fitnessapparaat dat vrij gemakkelijk is in gebruik, en weinig blessures zal opleveren. Je beweegt er namelijk heel natuurlijk op, en de kans dat je een spiertje verrekt is dus nihil. Het is wel aan te raden goed te filteren op de verschillende crosstrainers en de beste eruit te kiezen.

2. Dumbells
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dumbells zijn één van de beste tools die je kunt gebruiken om trainingen mee neer te zetten. De echte bodybuilders en fitnessliefhebbers weten het al lang, want je kunt namelijk met dumbells praktisch alle spiergroepen pakken. En je kunt er ook per spiergroep verschillende leuke oefeningen mee doen… handig toch? Zo kun je er heel gemakkelijk biceps curls mee doen, maar ook hammer curls. En natuurlijk ook je triceps mee pakken. Schouders door side raises te doen, militairy press en jouw achterkant ermee trainen. En heb je een bankje, dan kan je er ook jouw borst mee trainen zoals met dumbell press, incline dumbell press en fly’s. Verder kun je ze gebruiken (vasthouden) om je beenspieren te laten groeien door middel van sqauts, lunges, kuittrainingen et cetera. Voor je rug heb je ook oefeningen, hoewel je hier ook een optrekstang voor nodig hebt, of een krachtstation.

3. Krachtstation
En dan komen we eigenlijk gelijk op het volgende… het krachtstation. Voor de echte bodybuilders is dit een must. Want hoewel je heel veel oefeningen met losse gewichten kunt doen, kun je sommige oefeningen alleen met een krachtstation doen. Zo kun je goed afwisselen tussen beide. Tegenwoordig heb je instapmodellen, maar ook zeer professionele krachtstations. Je zal voor jezelf moeten kijken welke het beste past, er hangen natuurlijk ook verschillende prijskaartjes aan. Maar het is voor de echte fanatiekelingen zeker een aanrader. Je kunt ook vaak makkelijk switchen tussen bepaalde oefeningen. En kunt er dus ook goed de rug op trainen met latpulls en andere varianten.

4. Spinningfiets
Ook de spinningfietsen doen het goed. Het is voor de fietsliefhebbers en iedereen die van een goede cardiotraining houdt, het fitnessapparaat om in huis te halen. Je kunt zo namelijk zelf intensieve spinninglessen doen. En ook wanneer de sportscholen straks weer open zijn, is het altijd handig om er eentje in huis te hebben. Het geldt ook voor de andere fitnessapparaten. Zo heb je altijd de beschikking over je eigen spullen, waarmee je heel goed kunt trainen… in sommige gevallen kun je er zelfs beter door trainen. Het is ook handig voor wanneer je bijvoorbeeld even snel op de spinningfiets wilt stappen, terwijl je misschien op de kinderen moet letten. Of niet zoveel tijd hebt en toch even een goede training wilt neerzetten… denk er maar eens over na en ontdek welke spinningfietsen er allemaal zijn (voor de echte fanatieke fietsliefhebbers zijn er ook nog de zogeheten fietstrainers).

5. Kettlebells en gewichtszakken
Het is een opkomende trend: de kettlebells en gewichtszakken die je heel handig in kunt zetten om verschillende trainingen mee te doen. Het gemak is enigszins vergelijkbaar met dumbells omdat je er ook veel verschillende oefeningen mee kunt doen. Je ziet ze ook vaak bij bootcamps gebruikt worden, en buiten. Met kettlebells kun je ook weer speciale oefeningen doen die je wel even onder de knie moet krijgen. We raden je dan ook aan bij het aanschaffen hiervan informatie in te winnen over de oefeningen bij een expert, of bijvoorbeeld op YouTube te kijken om alles op de juiste manier uit te voeren zodat je niet geblesseerd raakt.

Tijd voor je workout… welke van deze trainingen ga jij doen?

We hebben je nu een aantal trainingen laten zien, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Ga voor jezelf na wat jij leuk vindt en welke doelen je wilt bereiken. En kies vervolgens eenmalig de spullen hierbij uit die je nodig zal hebben. Het voordeel is ook dat je vaak heel lang doet met fitnessapparatuur en gewichten. En je kunt natuurlijk ook prima naar de sportschool gaan, maar het is altijd goed om zelf ook wat spullen te hebben waarmee je zo aan de slag kunt gaan. Afhankelijk van je doelen hoef je helemaal niet veel te kopen. Zo kan je met een crosstrainer al helemaal klaar zijn. Terwijl de ander wellicht alleen maar een goede set dumbells nodig heeft… je kunt natuurlijk ook meerdere dingen aanschaffen (voor de echte bikkels die genoeg keuze willen hebben).

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 5 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 6 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 9 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 12 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 13 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00