Elf lintjes voor vrijwilligers van 69 jaar en ouder

Algemeen

BURGUM / BUITENPOST / DOKKUM - In de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân zijn vrijdag in totaal zeventien lintjes symbolisch uitgereikt, met een felicitatie en een bos bloemen. De echte uitreiking zal later plaatsvinden, als dit vanwege het coronavirus vertrouwd is. Alle 17 'gedecoreerden' zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en alle 17 zijn 69 jaar of ouder.

Tytsjerksteradiel

Tweeling in Noardburgum
In Tytsjerksteradiel krijgt een 70-jarige tweeling (elk) een lintje: Harmen en Haike van der Meulen uit Noardburgum. Beiden zetten zich in voor de Friese paardenfokvereniging 'Ta it Behâld', voor de fokdagen en de Hynstedagen op Sumarreheide. Harmen is er sinds 1999 penningmeester. Hij was ook landelijk en provinciaal actief als bestuurslid. Haike was actief in de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) en was jarenlang jurylid: in Friesland, Nederland en in Europa, (Latijns-)Amerika en Zuid-Afrika.

Gjalt Benedictus
Gjalt Benedictus (69) uit Garyp richtte een kleinschalige bank op in Zuid-Senegal en een meisjesschool in Afrika. Hij is bestuurslid van de Enerzjykoöperaasje Garyp en was 'motor' van het zonnepanelenpark bij Garyp en is betrokken bij Aardgasvrij Garyp. Hij was ook bestuurslid van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en was actief gemeentelid van de PKN kerk in Garyp. Hij is prominent CDA-lid in Tytsjerksteradiel: mede-oprichter van de afdeling, raadslid (1994-1998) en vier maal (in)formateur na raadsverkiezingen.

Loltje van der Zee
Loltje van der Zee-van der Heide (69) uit Eastermar is al sinds 1975 is actief voor de christelijke vrouwenbeweging, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Zij is sinds 1983 lid van het koor Ta Gods Eare (onder andere als penningmeester en voorzitter). Zij doet allerlei werkzaamheden voor het koor. Zij was ook bestuurslid van de Federatie van Muziekverenigingen in Tytsjerksteradiel (FMT) en ze heeft zich lange tijd ingezet voor de Protestantse Gemeente Eastermar.

Jo de Vries-Hoekstra
Johanne Sjoerdtje (Jo) de Vries-Hoekstra (82) uit Burgum is een groot deel van haar leven kerkelijk actief: al dertig jaar bij de Hervormde (nu: PKN-) Gemeente in Burgum en daarvoor in Feanwâlden. Ze was ook bestuurslid van de Grote Cantorij, bestuurslid van de Herfoarme Frouljusferiening en is actief in kerkelijk gebouw De Stryp. Ze zet zich in voor De Fûgelhelling in Ureterp en redde tweemaal twee mensen het leven: in 1976 twee Duitsers die met hun auto bij Noardburgum in een sloot belandden en in 2018 twee kinderen bij Burgum die in drijfzand vast zaten.

Aukje Miedema-Klomp
Aukje Miedema-Klomp (82) uit Hurdegaryp is sinds 1984 vrijwilligster in Bennema State in haar woonplaats. Zij is ook actief lid van de Protestantse Gemeente Hurdegaryp en ze zet zich al tien jaar in voor een vakantieweek voor mensen die (extra) zorg nodig hebben. Zij is ook al twaalf jaar vrijwilligster in Verpleeghuis Talma Hûs in Feanwâlden. In Hurdegaryp bezoekt zij dagelijks zieke of oude mensen. Zij is ook behulpzaam voor een gezin in Warschau (Polen). En ze is of was mantelzorger: voor buren, voor haar moeder en voor haar echtgenoot.

Noardeast-Fryslân

Anneke Hellingwerf
Anneke Hellingwerf-Douma (69) uit Dokkum was 36 jaar actief voor muziekvereniging Oranje, waarvan zes jaar als secretaresse. Bovendien zette ze zich in voor allerlei acties (voor het Oranjefonds, voor het naaien van kostuums en het Fjoer en wetter-project). Ze was 15 jaar vrijwilliger bij Dongeraheem. Sinds 1990 is ze gastvrouw bij revalidatie De Waadwente en bij de Protestantse Gemeente Dokkum.

Hiltje Merkus
Al sinds 1978 is Hiltje Merkus - van der Wal (86) hulpkoster in de Maartenskerk in Kollum. Ook werd ze dat jaar vrijwilliger in zorgcentrum Meckemastate (Kollum). Daar verricht ze allerlei klusjes, van koffieschenken tot meewerken aan reisjes en open dagen.

Andreas Schelfhout
Andreas Schelfhout (80) uit Oudwoude zet zich sinds 2004 in voor de Schelfhout Documentatie Stichting, om kunstwerken van landschapsschilder Schelfhout in kaart te brengen. Sinds 2006 schrijft Schelfhout liedjes voor zangeres Wieteke van Dort. De laatste zeven jaar is hij betrokken bij het kunsthistorisch promotie-onderzoek van Lisette Almering-Strik (een biografie over de kubist Lodewijk Schelfhout).

Gerben Teitsma
Gerben Teitsma (70) uit Morra was 26 jaar bestuurslid van Dorpsbelang Morra. Sinds 1981 vervulde hij diverse functies in de Gereformeerde kerk Morra/Lioessens. Teitsma was ook vijf jaar voorzitter van Dorpshuis De Stikel en zeven jaar voorzitter van Oranjevereniging Morra. Hij is nu circa acht jaar penningmeester van Stichting Musea Noardeast-Fryslân en sinds 2014 lid van de projectgroep It Nije Doarp Moarre(-Ljussens). Hij is zo'n vijf jaar penningmeester van Samenloop voor Hoop in Dokkum.

Trienke de Vries-Bakker
Sinds 1977 is Trienke de Vries-Bakker (72) uit Oudwoude vrijwilligster: voor de basisschool in Oudwoude en door het verzamelen van kleding voor arme gezinnen. Veertien jaar was ze voorzitter van de plaatselijke breiclub. Ze coördineerde ook 25 jaar de collecte van de Nederlandse Brandwonden Stichting in Oudwoude, Westergeest en De Triemen en liep zelf ook met collectebussen. Ze was vijf jaar begeleidster op het asielzoekerscentrum Kollum en enkele jaren zwemvrijwilliger voor meervoudig gehandicapte bewoners van Talant.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 19 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 20 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36