De Burgumers Dick Jansen (links) en Piet Kleefstra (op bugel) oefenen de herdenking voor maandag 4 mei, 's avonds twee minuten voor acht. De vlag mag maandag overdag al halfstok hangen.
De Burgumers Dick Jansen (links) en Piet Kleefstra (op bugel) oefenen de herdenking voor maandag 4 mei, 's avonds twee minuten voor acht. De vlag mag maandag overdag al halfstok hangen. Foto: Actief Media

'Herdenk 4 mei met 'taptoe' en 2 minuten stilte'

Algemeen



BURGUM - Twee Burgumers - Dick Jansen en Piet Kleefstra - sluiten zich aan bij oproepen elders uit het land met een eigen oproep: "Herdenk maandagavond 4 mei de oorlogsslachtoffers om twee minuten voor acht door het blazen van de 'taptoe' en vervolgens twee minuten stilte. Doe dat voor uw eigen voordeur en houd daarbij anderhalve meter afstand tot elkaar in acht."

De oproep voor koperblazers en ‘bagpipers’ om massaal de 'taptoe' te spelen was al enkele weken geleden via sociale en reguliere media verspreid. Jansen voegt daar aan toe om maandag óók twee minuten stilte in acht te nemen, van 20.00 tot 20.02 uur dus, ook voor de eigen voordeur. En wie over een vlaggenmast of vlaggenstok én een Nederlandse vlag beschikt, hoort volgens Jansen ook de vlag halfstok te hangen. Dat mag bij wijze van uitzondering maandag overdag al, om het bijzondere herdenkingsjaar - 80 jaar na het begin van de oorlog en 75 jaar na de bevrijding - te onderstrepen. “Het zou toch fantastisch zijn dat juist nu in dit kroonjaar in alle straten het taptoe klinkt en de mensen voor hun woning staan”.

Burgemeesters leggen op of bij oorlogsgraven maandagavond kransen. In Burgum doet burgemeester Jeroen Gebben dit bij de vijf oorlogsgraven van bij Burgum omgekomen vliegeniers, op het kerkhof bij de Grote Kerk. RTV Kanaal 30 zendt die herdenking rechtstreeks uit. Deze omroep doet bovendien een oproep, net als Dick Jansen en Piet Kleefstra de herdenking middels de 'taptoe' al vast te oefenen, daar foto's van te maken en die voor 1 mei naar RTV Kanaal 30 te sturen.

Dick Jansen heeft al jaren grote interesse voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft een jeep uit die tijd en is ook actief in 'Keep them rolling': een vereniging van mensen die oude legervoertuigen verzamelen, opknappen en er ook mee de weg op gaan. Maar Jansen bedacht ruim vijf jaar geleden nog iets: kerstnacht (kaars-)lichtjes laten branden bij oorlogsgraven. Via Facebook ging dit inmiddels ook door de rest van het land, door Europa en zelfs naar Canada. "Het wordt steeds bekender. Afgelopen editie brandden er meer dan tienduizend lichtjes op meer dan 450 begraafplaatsen."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 16 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 17 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 17 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 18 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 18 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 20 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 21 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 22 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 22 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 23 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34