ZuidOostZorg peilt behoefte familiebezoek ouderen

Algemeen

URETERP - Door het coronavirus mogen ouderen in woonzorgcentra tot 20 mei niet worden bezocht. Door persoonlijk contact kunnen er weer nieuwe besmettingen ontstaan, vrezen de deskundigen en dat risico moet worden vermeden. Stichting ZuidOostZorg, met meerdere zorgcentra in de regio, hoopt dat er binnen de maatregelen meer maatwerk mogelijk wordt en vraagt alvast aan familieleden hoe zij denken over bezoek aan hun ouders en grootouders.

ZuidOostZorg inventariseert met een belronde bij de families wat hun ideeën, mogelijkheden en behoeften zijn. Familieleden en verwanten mogen het verzorgingshuis nog niet in, maar kunnen de oudere bewoners wel zien met raamcontact (met elkaar telefoneren achter glas) en beeldbellen. Voor de bewoners is het een hard gelag dat ze verstoken blijven van bezoek.

"Of de regels binnenkort worden versoepeld en hoe wij daar op een creatieve manier mee kunnen omgaan, hangt af van de adviezen van het RIVM. Daar houden we ons aan", vertelt welzijnscoach Deborah Weinreich van ZuidOostZorg. "De creatieve mogelijkheden worden overwogen, uiteraard binnen de RIVM maatregelen. Want we willen te allen tijde voorkomen dat wij met het coronavirus te maken krijgen. We zijn nu, nu het verbod op bezoek nog langer blijkt te duren, opnieuw aan het inventariseren wat de wensen en ideeën van bewoners en familieleden zijn. Wie weet kunnen we daar, binnen de richtlijnen, hier en daar anders mee om gaan."
Terwijl woonzorgcentrum De Lijte in Ureterp middenin een grote verbouwing zat, werd de locatie geconfronteerd met de maatregelen vanuit het RIVM. ZuidOostZorg handelde snel en adequaat. Er kwam een bezoekverbod voor familie en verwanten en ook vrijwilligers mogen voorlopig niet meer komen. De Lijte heeft tot nu toe geluk gehad en heeft, mede door zich goed aan de regels te houden, het virus vooralsnog op afstand kunnen houden. "Onze zorgmedewerkers, die met de bewoners werken, nemen ook hun verantwoordelijkheid. Ze beperken hun contacten zoveel mogelijk en volgen de richtlijnen", zegt Deborah Weinreich.

Ze vervolgt: "Toen werd besloten dat het bezoek niet meer werd toegelaten, gingen de bewoners daar goed en rustig mee om. Het blijft een lastige situatie en de bewoners hebben er alle begrip voor. Maar nu merk je dat sommige bewoners wat onrustiger worden, omdat de maatregelen lang duren en er voorlopig geen uitzicht is op verandering. Je ziet ook dat sommige bewoners cognitief helaas toch achteruit gaan. Wat we uiteraard zo veel mogelijk proberen te voorkomen."

De welzijnsmedewerkers van De Lijte doen alles om de bewoners actief te laten blijven, ondanks de beperkingen. Weinreich: "Eten of een activiteit met drie bewoners op gepaste afstand kan nog wel en ook is er een bewegingsprogramma, uitgevoerd samen met de fysiotherapeut. We proberen het de bewoners naar de zin te maken en goed te letten op de signalen van zorgmedewerkers. Ook komen we dagelijks langs met het uitdelen van puzzels, boekjes, tijdschriften, post en kleurplaten die voor de bewoners zijn gemaakt en creatieve activiteiten. We maken ook een passend activiteitenprogramma voor de feestdagen."

Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 16 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 16 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 17 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 20 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 20 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 21 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 22 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 22 uur geleden
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00
Motorrijder gewond na val in Burgum
Motorrijder gewond na val in Burgum Algemeen 26 mrt, 16:40