ZuidOostZorg peilt behoefte familiebezoek ouderen

Algemeen

URETERP - Door het coronavirus mogen ouderen in woonzorgcentra tot 20 mei niet worden bezocht. Door persoonlijk contact kunnen er weer nieuwe besmettingen ontstaan, vrezen de deskundigen en dat risico moet worden vermeden. Stichting ZuidOostZorg, met meerdere zorgcentra in de regio, hoopt dat er binnen de maatregelen meer maatwerk mogelijk wordt en vraagt alvast aan familieleden hoe zij denken over bezoek aan hun ouders en grootouders.

ZuidOostZorg inventariseert met een belronde bij de families wat hun ideeën, mogelijkheden en behoeften zijn. Familieleden en verwanten mogen het verzorgingshuis nog niet in, maar kunnen de oudere bewoners wel zien met raamcontact (met elkaar telefoneren achter glas) en beeldbellen. Voor de bewoners is het een hard gelag dat ze verstoken blijven van bezoek.

"Of de regels binnenkort worden versoepeld en hoe wij daar op een creatieve manier mee kunnen omgaan, hangt af van de adviezen van het RIVM. Daar houden we ons aan", vertelt welzijnscoach Deborah Weinreich van ZuidOostZorg. "De creatieve mogelijkheden worden overwogen, uiteraard binnen de RIVM maatregelen. Want we willen te allen tijde voorkomen dat wij met het coronavirus te maken krijgen. We zijn nu, nu het verbod op bezoek nog langer blijkt te duren, opnieuw aan het inventariseren wat de wensen en ideeën van bewoners en familieleden zijn. Wie weet kunnen we daar, binnen de richtlijnen, hier en daar anders mee om gaan."
Terwijl woonzorgcentrum De Lijte in Ureterp middenin een grote verbouwing zat, werd de locatie geconfronteerd met de maatregelen vanuit het RIVM. ZuidOostZorg handelde snel en adequaat. Er kwam een bezoekverbod voor familie en verwanten en ook vrijwilligers mogen voorlopig niet meer komen. De Lijte heeft tot nu toe geluk gehad en heeft, mede door zich goed aan de regels te houden, het virus vooralsnog op afstand kunnen houden. "Onze zorgmedewerkers, die met de bewoners werken, nemen ook hun verantwoordelijkheid. Ze beperken hun contacten zoveel mogelijk en volgen de richtlijnen", zegt Deborah Weinreich.

Ze vervolgt: "Toen werd besloten dat het bezoek niet meer werd toegelaten, gingen de bewoners daar goed en rustig mee om. Het blijft een lastige situatie en de bewoners hebben er alle begrip voor. Maar nu merk je dat sommige bewoners wat onrustiger worden, omdat de maatregelen lang duren en er voorlopig geen uitzicht is op verandering. Je ziet ook dat sommige bewoners cognitief helaas toch achteruit gaan. Wat we uiteraard zo veel mogelijk proberen te voorkomen."

De welzijnsmedewerkers van De Lijte doen alles om de bewoners actief te laten blijven, ondanks de beperkingen. Weinreich: "Eten of een activiteit met drie bewoners op gepaste afstand kan nog wel en ook is er een bewegingsprogramma, uitgevoerd samen met de fysiotherapeut. We proberen het de bewoners naar de zin te maken en goed te letten op de signalen van zorgmedewerkers. Ook komen we dagelijks langs met het uitdelen van puzzels, boekjes, tijdschriften, post en kleurplaten die voor de bewoners zijn gemaakt en creatieve activiteiten. We maken ook een passend activiteitenprogramma voor de feestdagen."

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 28 mrt, 13:08