Jack en Hubert Raadsma van ijzerhandel Raadsma in Dokkum:
Jack en Hubert Raadsma van ijzerhandel Raadsma in Dokkum: "De vraag van klanten verandert door corona. Deze deurkruk kun je bijvoorbeeld met je elleboog openen." Foto: Actief Media

"Laatste mondkapjes schonken wij aan Kijlstra"

Algemeen


DOKKUM - IJzerhandel Raadsma heeft naast de hoofdvestiging in Dokkum drie vestigingen in Leeuwarden, Heerenveen en Groningen. Welke gevolgen hebben de coronamaatregelen voor dit bedrijf?

In het magazijn liggen 24.000 artikelen op voorraad: onder andere bevestigingsmaterialen, hang- en sluitwerk, gereedschap en machines, land- en tuinbouwartikelen, bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze worden verkocht via de vier winkels, de webshop en vertegenwoordigers. Klanten zijn bouwbedrijven, installateurs, handelsondernemingen, ZZP'ers en particulieren.

"De impact van de coronamaatregelen zijn groot", zegt Hubert Raadsma. "Al hebben wij nog steeds handel."
Broer Jack Raadsma vult aan: "De bouw - de branche waarin veel van onze klanten werken - is nog volop aan de slag. In die zin verandert er voor ons niet zo veel. Onze vertegenwoordigers gaan echter momenteel niet op pad. Daar tegenover staat de toegenomen verkoop via de webshop. Dat vraagt aanpassingen van onze organisatie. We willen ook bij veel orders een vlotte levering van onze producten garanderen."

Aanpassingen zijn ook nodig om de anderhalve meter afstand tussen personen te waarborgen. "We hebben met onze tachtig medewerkers de werkdag verdeeld in twee ploegen. De ene ploeg werkt van 6.00 uur tot 14.00 uur en de andere van 14.00 tot 22.00 uur. De medewerkers van de productieafdeling werkten al zo, maar onze inkopers, verkopers, calculators en ander administratief personeel op kantoor doen dat nu ook."

Zoveel mogelijk medewerkers werken daarnaast thuis. "Dat bevalt boven verwachting goed", zegt Hubert Raadsma. "Er zijn tegenwoordig voldoende technische mogelijkheden."

De showroom van Raadsma is voorzien van handgel, strepen op de grond en linten voor de kassa. De pinautomaten zijn naar voren geschoven op de balie en de verkopers dragen handschoenen. "Iedereen heeft de opdracht een paar maal per dag de eigen werkomgeving schoon te maken."

De in- en verkoopactiviteiten in coronatijd brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Zo stagneert zo nu en dan de levering. "Spullen die wij bijvoorbeeld inkopen in Italië en België worden niet altijd zo soepel geleverd als we gewend zijn. Sommige fabrikanten zijn dicht of werken met minder personeel. Sommige producten worden wel geleverd, maar niet in de originele verpakking door sluiting van de sociale werkplaats die de verpakkingsactiviteiten normaal gesproken uitvoert."

De marktvraag verschuift ook. Raadsma heeft persoonlijke beschermingsmiddelen in het assortiment. De mondkapjes, handschoenen, veiligheidsbrillen, wegwerpoveralls en overschoenen worden nu ook verkocht aan zorginstellingen en particulieren.
Supermarkten en bouwbedrijven die hun personeel of klanten willen beschermen hebben een grotere belangstelling voor alcoholhoudende reinigingsdoekjes in grootverpakkingen.

Mondkapjes kan Raadsma niet meer leveren. "We hebben onze laatste voorraad geschonken aan Kijlstra Ambulancevervoer in Drachten toen zij naar Brabant gingen om de eerste coronapatiënten naar het Noorden te brengen. We schakelen ons hele netwerk in om nieuwe in te kopen, maar dat is tot nu toe niet gelukt."

De zorgkruk is een product dat al langer in het assortiment van Raadsma zit, maar staat ineens extra in de belangstelling. "Het Martiniziekenhuis in Groningen bijvoorbeeld bestelde onlangs 25 van deze deurkrukken die met een elleboog geopend kan worden."

Er is ook anti-bacterieel deurbeslag op de markt en Hubert en Jack Raadsma verwachten in de toekomst een toenemende belangstelling voor de elektronische deuroplossingen uit hun assortiment. "Het coronavirus blijft nog vele jaren onder ons, daar zal de samenleving, en wij dus ook, ons op moeten aanpassen."

Actueel

Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 4 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 5 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 6 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 22 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 22 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 23 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen gisteren
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02