Realisatie graffitikunst Lauwersoog live via webcam

Algemeen

LAUWERSOOG - Op 22 april 2020 maken de wereldberoemde graffitikunstenaars van ‘Pipsqueak was here!!!’ uit Amsterdam een kunstwerk in de haven van Lauwersoog. Het artistieke duo maakt het kunstwerk op grote opslagcontainers bij ‘t Ailand Lauwersoog. 

De graffitikunst staat in het teken van de zee als gemeenschappelijk goed en als bron van voedsel en leven. Bekende visserijvrouwen Barbara Holierhoek, Sarah Verroen en Barbara Rodenburg-Geertsema krijgen een plek in het artwork. De organisatie roept op om niet naar Lauwersoog te komen vanwege het coronavirus. Het maken van de schildering is daarom live via de webcam te volgen.

Het straatkunstenaarsduo ‘Pipsqueak was here!!!’ is sinds 2001 begonnen met professionele streetart. In de jaren die volgden groeiden ze uit tot wereldberoemde graffitikunstenaars. Van kleine wanden tot gehele flatgebouwen over de hele wereld hebben ze omgetoverd tot prachtige streetart-objecten. De natuur en hoe de mens ermee omgaat is de rode draad in hun werk. Dit vertaalt zich vaak in schilderingen van jonge meisjes in een bevreemdende wereld. In het kunstwerk in Lauwersoog portretteert het duo de visserij(voor)vrouwen Barbara Holierhoek, Sarah Verroen en Barbara Rodenburg-Geertsema en maakt hiervoor gebruik van hun kinderfoto’s. “Het kunstwerk moet de zee als bron van voedsel en leven en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zee gaan uitbeelden. Hoe zij dat creatief gaan vormgeven? Daarin laten we ze helemaal vrij”, aldus Barbara Rodenburg-Geertsema.

Omdat de samenleving nu in de greep is van het coronavirus, doen de organisatoren van het kunstproject aan iedereen de oproep om niet naar Lauwersoog te komen. Barbara Rodenburg-Geertsema: “Samen met ‘webcam-lauwersoog.nl’ hebben we daarom een extra webcam in de haven geïnstalleerd. Hiermee kan iedereen het maken van het kunstwerk op elk gewenst tijdstip live volgen en het uiteindelijke resultaat bekijken”. De webcam gaat online op 22 april en is te zien op de gelijknamige site www.webcam-lauwersoog.nl. Bij slecht weer zal de actie worden uitgesteld.

Barbara Holierhoek is voorzitter van visserijverenigingen ‘Ons Belang’ in Harlingen en ‘Hulp in Nood’ Lauwersoog om komt op voor de belangen van diverse vissers. Als voormalig bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond heeft zij zich jarenlang ingezet voor de belangen van met name de garnalenvissers. Sarah Verroen is senior beleidsmedewerker bij VisNed, de belangenbehartiger van de Nederlandse kottervisserij. Ook zij is al lange tijd actief in de visserijsector. Vóór haar job bij VisNed had ze een eigen adviesbureau Fish & Farm waarmee ze zich vooral richtte op verbindende projecten tussen visserij- en agrarische sector. Barbara Rodenburg-Geertsema is al 20 jaar kustvisser. Samen met haar man Jan Geertsema runt ze visserijbedrijf TS31 Internos. Daarnaast hebben ze een eigen visrestaurant en fileerlokaal ‘t Ailand Lauwersoog, staan ze op markten en maakt Barbara zich hard voor de duurzame en traditionele kustvisserij via het collectief Goede Vissers.

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 19 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 23 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17