Nieuwe ziekenwagen Dierenambulance Drachten

Algemeen

DRACHTEN – Dierenambulance Zuid-Oost Friesland beschikt sinds kort over een nieuwe ambulance. De vrijwilligersorganisatie uit Drachten is hier blij mee. “We hebben daarmee betere mogelijkheden gekregen om dieren te vervoeren”, zegt Bernadette Hendriks, voorzitter van de Dierenambulance in Drachten.

Door Jelle Jeensma

Na de aanwinst beschikt de Dierenambulance nu over twee wagens. De nieuwe dierenambulance heeft meer ruimte dan de kleinere wagen die ook nog steeds wordt gebruikt. Er is meer plek voor mensen en materiaal. De dierenambulance rijdt tijdens de corona-crisis wel uit, maar houdt rekening met de getroffen maatregelen.

Een weldoener uit Oudega heeft de aanschaf van de nieuwe dierenambulance mogelijk gemaakt. Hij liet de organisatie een erfenis na. “We krijgen geen subsidie, onze inkomsten krijgen we uit betaalde ritten en daarnaast hebben we donateurs en sponsoren”, vertelt Bernadette Hendriks. Naast het gebouw van de Dierenambulance staat een container waar lege plastic flessen kunnen worden gedeponeerd. “Die gaan naar de supermarkt en daar krijgen we dan statiegeld voor. Dat is voor ons ook een bron van inkomsten.” Beeldhouwer Anne Woudwijk is de nieuwe beschermheer van de Dierenambulance, na het overlijden van Rutger Hauer.

De Dierenambulance aan de Tijen in Drachten drijft op negen vrijwilligers en is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom, vooral chauffeurs die op de ambulance willen rijden. De dierenambulance rijdt uit wanneer er een melding binnenkomt van een gewond of ziek dier of een zwerfdier. “We proberen zoveel mogelijk dieren te redden.”

Ook dode dieren worden vervoerd met de ambulance. Die kunnen door de eigenaar worden opgehaald. Hendriks: “Op onze Facebookpagina staan de door ons gevonden dieren, dood of levend. Foto’s en bijzonderheden van levende dieren plaatsen we op onze Facebookpagina. Die wordt veel bekeken. We kunnen de eigenaren van katten en honden alleen achterhalen wanneer de dieren zijn gechipt en de eigenaren geregistreerd staan. Als we een melding krijgen dat een kat wordt vermist, dan zetten we dat op een lijst. Als het dier door ons wordt aangetroffen en vervoerd, is de eigenaar bekend.” De Dierenambulance vervoert niet alleen honden en katten. Op de Facebookpagina is te zien welke dieren in nood de chauffeurs en de bijrijders allemaal transporteren. Vogels, kleine dieren en in het wild levende dieren gaan naar de Fûgelhelling in Ureterp, reeën naar de Fûgelpits in Moddergat. Zwerfdieren, katten en honden dus, komen terecht in de opvang.

Pieter Venis uit Beetsterzwaag is vrijwilliger van de Dierenambulance. “Allerlei soorten dieren komen op ons pad, in de buurt van Gorredijk troffen we een dode das aan, die was aangereden.” Mensen gaan verschillend met dieren om, zegt Venis. “Sommigen willen van het dier af en zetten het zo op straat, anderen reageren emotioneel als het is verdwenen”. Het werkgebied van de Dierenambulance is Smallingerland, Opsterland, Ooststellingwerf en zo nodig Achtkarspelen. Particulieren kunnen de dierenambulance inschakelen, als hun huisdier naar de dierenarts, het pension of de trimsalon moet worden vervoerd.

De Dierenambulance is telefonisch te bereiken onder nummer 0512-515153 of 06-55377211.

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 28 mrt, 13:08