Velerlei initiatieven rond het coronavirus in Protestantse Kerk Dokkum

Algemeen

DOKKUM - Onverwacht sloeg het coronavirus toe. Het legde in korte tijd het gewone leven stil. Ook het leven van Protestantse Gemeente Dokkum – Aalsum – Wetsens. Kerkdiensten, bijeenkomsten en bezoeken moesten worden afgezegd. Maar meteen daarna namen de gezamenlijk pastores het initiatief met een aansprekende Pastorale Brief. Daarin richtten ze zich rechtstreeks tot de gemeenteleden met woorden van bemoediging.

Ook gaven ze praktische informatie over initiatieven hoe met elkaar verbonden te blijven. Daarmee was de toon gezet. We zijn er en we zetten ons samen in. Dat werd heel goed begrepen door de bezorgers van kerkelijke post. Meteen werd de Pastorale Brief bij elk adres bezorgd. Een van bezorgers bracht daarbij ook zelf een groet met een kleine, hoopgevende voorjaarsbloem. Nog diezelfde week maakten de pastores aangepaste kerkdiensten, die via de kerkomroep konden worden uitgezonden.

Op weg naar Pasen 

De diensten voor de Stille Week met Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en daarop Eerste Paasdag zijn ook al weer doorgesproken. Ds. Liesbeth Muilwijk-Huis hierover: “We hebben in collegialiteit de liturgieën opgesteld en de taken verdeeld. We trekken als pastores steeds twee aan twee op. De ene pastor verzorgt de liturgie. De andere pastor houdt de prediking of overdenking.” Taken verdelen en samen optrekken blijkt meer dan een praktische reden te hebben.” Ds. Muilwijk-Huis: “We willen daarmee ook onze onderlinge verbondenheid en onze verbondenheid met de gemeente tot uitdrukking brengen.” En daarbij gaat het om meer dan kerkdiensten. “Versneld hebben we met de kerkenraad een Pastoraal Meldpunt ingesteld. Dat waren we toch al van plan. Mensen, die levensvragen hebben of behoefte aan contact kunnen zich tot het meldpunt wenden. . Daar worden ze dan met een pastor of kerkenraadslid in contact gebracht die hen verder kan helpen.” Deze week komen de pastores met een tweede Pastorale Brief met teksten over Pasen, en praktische informatie.

Communicatie 

Nu gemeenteleden elkaar niet meer in directe zin kunnen ontmoeten, zijn andere vormen van contact van groot belang. Communicatie via het Kerkblad, de website van de gemeente, email en via kaarten en brieven. Maarten Keijzer, voormalig docent Nederlands en lid van de Commissie Communicatie, is hier heel nauw bij betrokken. “In de elf jaar dat ik dit werk doe, hebben we het nog nooit zo druk gehad. Dagelijks moesten er nieuwe berichten op de website worden geplaatst en verouderde berichten worden verwijderd. Het kerkblad vroeg veel extra aandacht. Persberichten moesten worden verspreid. Alert reageren en samenwerking van alle betrokkenen is daarbij een vereiste.” Ook naar de toekomst benadrukt Maarten Keijzer: “Je moet het samen doen.”

Diaconie

De altijd al actieve Diaconie van Protestantse Gemeente Dokkum – Aalsum – Wetsens nam ook direct initiatieven. “Per telefoon en digitaal hebben we samen plannen gemaakt,” zo spreekt Jaap Schaap, de voorzitter van de Diaconie. “We hebben daarbij primair gedacht aan mensen in kwetsbare situaties en aan hun levensbehoeften. Zij kunnen niet meer zelf naar winkels en naar de apotheek. We vonden direct twaalf gemeenteleden bereid om hen van dienst te zijn. Een ieder die steun nodig heeft kan zich melden via het Pastoraal Meldpunt.” Ook mensen buiten de eigen kerkelijke gemeente hebben de aandacht. Mensen die gebruik maken van de voedselbank bijvoorbeeld. We hebben de voedselbank extra financiële ondersteuning aangeboden en hulp door vrijwilligers uit onze gemeente.” Via collecten wordt elke zondag aandacht gegeven aan projecten in binnen - en buitenland. Daarover is Jaap Schaap duidelijk. “Collecteren voor en financieel ondersteunen van deze projecten gaat onverminderd door. We stimuleren via de website en het kerkblad om giften over te maken op ons banknummer.” Wat voorzitter Diaconie, Jaap Schaap betreft, gaat hij met zijn mede – diakenen en met vrijwilligers de komende weken onverminderd door om ook op andere wijze hulp te bieden dichtbij en verderaf.

Spontane initiatieven

In Protestantse Gemeente Dokkum – Aalsum – Wetsens vallen ook spontane initiatieven op. Gemeenteleden bellen elkaar en sturen kaarten; mede gestimuleerd door de pastores.

Een heel jonge bezorger van het kerkblad had in het blad een aantal rode hartjes verstopt. Die dwarrelden eruit zodra iemand het blad uit de brievenbus nam. Een ontroerd gemeentelid verspreidde daarvan een foto.

De maandelijkse eetgroep onder de naam Martinusmaal kan in de Grote – of Sint Martinuskerk ook niet meer bij elkaar komen. Ze missen de maaltijden en elkaar. Koker Edo de Vries maakte een kaartje voor de vijfentwintig bezoekers en het kookteam. Met aan de voorkant een afbeelding van Martinus. De Heilige die vanuit geloofsinspiratie de waarden van delen en elkaar bijstaan zijn leven lang voorleefde.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30