Henk de Jong geeft aanwijzingen tijdens een training van Cambuur. Hij wordt bijgestaan door zijn technische staf.
Henk de Jong geeft aanwijzingen tijdens een training van Cambuur. Hij wordt bijgestaan door zijn technische staf. Foto: Actief Media

Henk de Jong wil met SC Cambuur naar eredivisie

Algemeen

DRACHTEN - Sportclub Cambuur staat bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie en heeft de eredivisie in het vizier. Volgens trainer-coach Henk de Jong valt dit seizoen alles op zijn plaats. "Dit is een kwalitatief goede selectie, die maximaal presteert. Ik was uitgegaan van een plaats in de subtop, maar nu staan we een paar punten los van de concurrentie en willen we ook promoveren."

Door Jelle Jeensma

Henk de Jong is een drukbezet man. Maar de populaire trainer uit Drachten, het prototype van een 'people manager', maakt naast training en coaching van de profclub uit Leeuwarden tijd vrij voor activiteiten voor goede doelen, zoals de Stichting Semmy. Die zet zich in voor kinderen met hersenstamkanker. Ook is hij ambassadeur van de Stichting Kinderfeestje en van Smallingerland European City of Sport.

In Sportcentrum Drachten vertelde hij onlangs over zijn 35-jarige loopbaan als trainer, die hem bracht bij amateurclubs en daarna profclubs, eerst als assistent-trainer, daarna als hoofdtrainer. "Ik ondersteun graag dit soort goede doelen, maar kan niet overal op ingaan. Het leven van een voetbaltrainer is toch behoorlijk hectisch."

Na de degradatie met De Graafschap uit de eredivisie en zijn vertrek uit Doetinchem keerde De Jong terug bij SC Cambuur, waarmee hij eerder de eredivisie bereikte. Na een wat stroeve start vonden de spelers van Cambuur hun draai. "We hebben aan het begin van dit seizoen een nieuwe start gemaakt met twintig selectiespelers. Daar ontstond deze ploeg uit. Technisch manager Foeke Booy was bij dat overleg betrokken. Spelers die voor Cambuur voetballen moeten bij de speelstijl van de club passen, maar we kijken ook naar de persoonlijkheid van de speler en hoe hij als mens is."

Cambuur heeft oog voor talentvolle voetballers en wil die naar Leeuwarden halen. "Spelers uit beloftenteams van profclubs zijn voor ons interessant, maar we kijken ook naar clubs in het buitenland. We gaan binnenkort naar Engeland om spelers te bekijken en contacten te leggen met profclubs. Het is de bedoeling om met Engelse clubs te gaan samenwerken."

De Jong denkt dat Cambuur, ook wel getypeerd als een 'slapende reus', een constante factor kan worden in de eredivisie. "De kwaliteit van de spelersgroep en de technische staf is nu goed." Met Robert Mühren heeft Cambuur een veel scorende spits in huis, zegt De Jong. "Hij geeft het goede voorbeeld aan zijn teamgenoten. Mühren kan met zijn kwaliteiten ook op een hoger niveau mee."

Wanneer Cambuur promoveert, zal er geïnvesteerd worden in de selectie, om continu mee te kunnen doen in de eredivisie en niet meteen weer te degraderen, zegt De Jong. "Er zullen dan minstens vier topspelers bij moeten komen. Het spelersbudget zal omhoog moeten, naar vier of vijf miljoen euro. Het spelersfonds van Cambuur, dat gefinancierd wordt door sponsoren, is een succes, want binnen vier maanden is een miljoen euro opgehaald."

De Jong heeft verschillende keren nagedacht over een avontuur in het buitenland. "Ik zou bijvoorbeeld wel in een land als Australië willen werken." Die plannen zijn op de achtergrond geraakt. "Ik heb een doorlopend contract bij Cambuur en wil het liefst met de club naar de eredivisie. Naar een andere club verkassen? Alleen als hoofdtrainer, niet meer als assistent-trainer, denk ik."

Cambuur verhuist naar nieuw stadion

Volksclub Cambuur gaat verhuizen naar een nieuw te bouwen stadion achter WTC Expo in Leeuwarden. Dat zal deze club een grote impuls geven, volgens De Jong. "Bij Heracles en FC Groningen werkte ik als assistent-trainer toen die clubs een nieuw stadion kregen. Voor Cambuur is het nieuwe stadion een belangrijke en noodzakelijke stap vooruit. Daar gaan we ook voetballen op natuurgras. Kunstgras heeft voordelen, maar een echte grasmat heeft mijn voorkeur."

De Jong heeft een uitstekende band met de directie van de club en op voetbaltechnisch gebied werkt hij nauw samen met zijn assistent-trainers, zoals Sandor van der Heide, Peter van der Vlag, Martijn Barto en Pascal Bosschaart. Nicky Boonstra doet de conditie- en krachttraining. "Hij zorgt dat de spelers op het fysieke vlak in optimale conditie zijn. De assistent-trainers moeten in alle vrijheid kunnen werken, als het nodig is zet ik de boel op scherp, want ik blijf eindverantwoordelijk. Training en coaching zijn voor mij hoofdzaak, maar als manager krijg ik met veel kanten van het vak te maken. Als je intensief met elkaar samenwerkt in een organisatie, moet je elkaar kunnen vertrouwen, dat is de basis in de voetballerij. Bij Cambuur heb ik daar een goed gevoel over."

Ruben de Jong, de drieëntwintigjarige zoon van Henk, ondersteunt tegenwoordig zijn vader en de technische staf. "Net als ik moest hij vroeg stoppen met voetbal door een blessure. Hij is video- en data-analist bij de club en ik werk nauw met hem samen", zegt vader Henk. Ruben zorgt ervoor dat de prestaties van de selectie visueel zichtbaar worden. "De wedstrijden van Cambuur worden opgenomen en daarna bekijken en analyseren we de beelden. Daar kunnen we lering uit trekken en bekijken wat er technisch en tactisch beter kan. De beelden worden bekeken door de technische staf, maar ook met de spelersgroep. Daar trekken we veel tijd voor uit, maar mijn besprekingen voor de wedstrijd zijn altijd kort. Hooguit vijf of tien minuten."

"Ik leg mijzelf druk op
en ben constant met
voetbal bezig"

"Mijn trainingen bereid ik altijd goed voor", zegt De Jong. Toen hij nog in Bewegingscentrum Drachten werkte, samen met zijn broer René, oriënteerde hij zich van tevoren goed. Of het nu gaat om spinning in het bewegingscentrum - fietsen op muziek - of een training aan voetbalprofs, maakt voor hem geen verschil. "Als je je niet goed voorbereidt, merken mensen dat." Trainer zijn van een profclub brengt spanning met zich mee, want een trainer wordt afgerekend op de resultaten. "Maar die druk leg ik mijzelf op. Ik ben constant met voetbal bezig. 'Hoe kan het spel beter en waardoor kan ik dingen veranderen?' Ik lees niet meer alles wat er zoal over mij wordt geschreven, de sociale media volg ik niet. Ik ben positief ingesteld en op die manier communiceer ik ook met mensen. Zo sta ik in het leven, maar ik ben zeker ook kritisch. Ik wil iedereen vriendelijk bejegenen, dat is mijn instelling."

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 13 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 15 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30