Basketballers Penta lopen Moestasj onder de voet

Algemeen


DRACHTEN - De basketballers van Penta uit Drachten liggen op kampioenskoers. Zaterdagavond haalde Penta tegen nummer laatst Moestasj een grote score: 76-36. De gasten uit Groningen waren duidelijk een maatje te klein voor Penta.

Door Jelle Jeensma

Penta gaat aan kop in de tweede klasse Noord met tweeëntwintig punten uit dertien wedstrijden. De belangrijkste concurrent voor de titel is Groene Uilen 4 uit Groningen, dat een achterstand van twee punten heeft, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. "Als we promoveren, dan spelen we basketbal in de hoofdklasse", zegt voorzitter/speler Ivo de Groot. Dat zou voor Penta een prima en haalbaar niveau zijn in district Noord.

De Groot: "We hebben geen ambitie om landelijk niveau te gaan spelen. Dat wordt logistiek gezien lastig, want de tegenstanders zitten dan ver weg. Bovendien brengt het meer kosten met zich mee en we hebben helaas geen hoofdsponsor." In het verleden speelde Penta wel op een hoger niveau, maar die tijd is voorbij. Het team is een mix van routine en jong talent. De toonaangevende spelers Raymond Krakou (zevenentwintig keer raak), Edo Slump, achttien treffers en Martijn Wielinga, goed voor negen scores, waren zaterdag verantwoordelijk voor het grootste deel van de productie. Nico Slump, de andere crack van Penta, zat in het buitenland, maar hij werd tegen het bepaald niet imponerende Moestasj niet gemist.

Penta was in alle linies beter dan de tegenstander, die niet onaardig basketbal speelde, maar niet was opgewassen tegen de schotkracht en het loop- en combinatievermogen van Penta, dat bovendien meer routine in huis heeft.

De Drachtsters hadden dan ook geen kind aan Moestasj, dat na twee perioden bij 41-21 twintig punten achter stond. Penta bouwde in de laatste twee periodes de voorsprong uit, zodat er een royale 76-36 overwinning kon worden bijgeschreven. De coach van Moestasj probeerde zijn team steeds op de rails te krijgen met een Engelstalige peptalk, maar veel effect sorteerde dat niet.

De beide clubscheidsrechters Jan van der Molen en Menno Broers hadden een gemakkelijke avond in het Sportcentrum in Drachten, want het was een sportief duel. "Basketbal heeft veel regels en uitzonderingen, je moet het spel goed kennen om te kunnen fluiten", zegt Van der Molen. "Basketbal is moeilijker dan handbal", weet Broers, wiens zoon ook bij Penta actief is. De beide arbiters vullen elkaar aan, waar nodig.

Het Drachtster basketbal trekt weinig toeschouwers op de zaterdagavond. Op de tribune in het Sportcentrum zaten maar vijf toeschouwers en daarmee wordt duidelijk dat Penta geen grote publiekstrekker is. Dat terwijl de Drachtsters een aantrekkelijk en dynamisch spelletje op de wedstrijdvloer leggen.

Ivo de Groot denkt dat het eerste herenteam sportief een stap vooruit kan doen. "De kern van ons team bestaat uit oudere basketballers, die voor Five Pack uit Ureterp hebben gespeeld, maar teruggekeerd zijn naar Penta. Ik hoop dat de spelers ook volgend seizoen nog bij elkaar blijven. Dan kunnen onze jeugdspelers geleidelijk worden ingepast. Penta heeft een talentvol jeugdteam onder twintig jaar, dat nu weer bovenaan staat in de competitie. Ruben Hamoen en Jelle Hoogterp van dit team hebben meegedaan tegen Moestasj."

Actueel

De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 10 minuten geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 1 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 16 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 17 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 22 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 23 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02