Theo Mulder houdt een graszode omhoog:
Theo Mulder houdt een graszode omhoog: "Er zit meer leven in dan er mensen op aarde zijn." Foto: Actief Media

"Help de boeren uit hun isolement te komen"

Algemeen

NIJEGA – Boeren zijn in een maatschappelijk isolement beland: overige plattelandsbewoners hielpen tot in de jaren tachtig mee met oogsten, nu doen boeren dit zelf, samen met loonbedrijven. Dat stelt biologisch boer Sjoerd de Hoop uit Hiaure. Om boeren uit dat isolement te helpen, is de organisatie 'Boer, Burger, Maatschappij' opgericht, die vrijdag 7 februari de eerste openbare bijeenkomst hield in dorpshuis Op 'e Jister in Nijega.

Initiatiefnemer was de werkgroep Kerken en Landbouw in Fryslân, die circa 25 jaar bestaat. Er waren vier sprekers: fouragehandelaar Theo Mulder uit Kollumerzwaag, die al jaren pleit voor een gezondere manier (voor bodem én mens) van bemesten. Mulder wees op de sterke achteruitgang van de gehaltes mineralen en vitaminen in het voedsel, tussen 1985 en 2002, als gevolg van uitputting van de bodem. In aardappels daalde het calcium-gehalte in 17 jaar van 14 milligram naar drie milligram per 100 gram aardappel. De daling van de hoeveelheid vitamines B6 in aardbeien is bijzonder extreem: van 330 naar 18 milligram, een daling van 94,5 procent.

De vrees voor fosfaattekorten in de wereld is volgens Mulder ongegrond. "In Nederland produceren 17 miljoen mensen in hun poep 117 miljoen kilo stikstof, 355 miljoen kilo fosfaat en 34,5 miljoen kilo kali: er zijn dus fosfaatkansen!"

Melkveehouder Pieter van der Valk uit Ferwoude is met behulp van een beurs en sponsoren op zoek naar een andere, 'bredere' bedrijfsvoering, bijvoorbeeld met zonnepanelen en compostverwerking.

Bisschop Ron van den Hout, de leider van de katholieke kerk in Noord-Nederland, stelde dat de maatschappij als geheel meer rekening moet houden met zowel de natuur als met de armen. Hij citeerde uit de Bijbel (Romeinen 8, vers 22): "De hele natuur kreunt en lijdt barensweeën, altijd door." De bisschop bepleitte versobering van levensstijl, verwijzend naar de encycliek 'Laudato sí' van paus Franciscus.

Ds. Wim Beekman wees op concrete voorbeelden van samenwerking tussen kerken en boeren en burgers, met name in Reduzum en omgeving en in Longerhouw en omgeving. Hij beklemtoonde voortzetting en uitbreiding van deze dialoog.

Biologisch boer en discussieleider Sjoerd de Hoop vroeg na de pauze aan naar voorbeelden van gesprekken tussen boer en maatschappij. Aanwezigen in de zaal noemden onder andere zorgboerderij It Aventoer in Wyns, waar gewerkt wordt met het door Mulder bepleite Bokashi voor betere bodemvruchtbaarheid.

De PKN-kerk in Burgum is betrokken bij de 'groene kerk' aan de hand van het boek 'Groene theologie' door auteur Trees van Montfoort ('Groene theologie'). Voorzitter Albert van der Ploeg van Noardlike Fryske Wâlden (én van de PG-gemeente De Trynwâlden) wees op Eastermars Lânsdouwe, de eerste agrarische natuur- en landschapscoöperatie in Nederland. "Nu zijn er 46 landbouwcollectieven, verspreid over heel Nederland."

Voorzitter Douwe Hiemstra uit Nijega van de werkgroep Kerken en Landbouw in Fryslân beloofde dat het gesprek tussen boer, kerk, burger en maatschappij in Fryslân zal worden voortgezet.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 13 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21