Aftrap Zonnepark Ureterp bij Korfbalvereniging Oerterp

Algemeen

URETERP - Zaterdag 8 februari vond bij korfbalvereniging Oerterp de officiële én feestelijke aftrap van Zonnepark Ureterp plaats. In het bijzijn van verenigingsleden, comakers, subcontractors en andere belangstellenden tekenden wethouder Rob Jonkman en parkeigenaar Sjors Boonstra van Boonstra Schadevoertuigen het eerste zonnepaneel.

Ureterp krijgt het eerste grote zonnepark in de Gemeente Opsterland. Bij de sportvelden legt GroenLeven een zonnepark aan van bijna 4 hectare, met plek voor 12.000+ panelen. Goed voor een energieopbrengst 4,3 megawatt, wat genoeg is voor 60 procent van de energiebehoefte van het postcodegebied Ureterp. Ter vergelijk voorziet het park in het energieverbruik van 1.100 huishoudens.

Ter compensatie krijgen de omliggende sportclubs eigen zonnepanelen. In totaal komen er bij Voetbalvereniging Oerterp 70 te liggen en bij Kofbalvereniging Oerterp en Tennisvereniging Oerterp respectievelijk 18 en 20. De drie sportverenigingen ontvangen zoveel panelen dat ze geheel energieneutraal worden. Ook komt er een oplaadpunt voor elektrische auto's. Verder komen er bij het zonnepark een bankje en twee oplaadpunten voor elektrische fietsen. "Een prachtige bijdrage van GroenLeven om de verenigingen verder te verduurzamen", vindt Jan van Dijk, voorzitter van VV Oerterp.

Zonnepark Ureterp wordt gebouwd voor eigenaar Boonstra schadevoertuigen uit Ureterp. Met het zonnepark wil Boonstra zowel bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Opsterland als zijn eigen footprint verduurzamen. In overleg met Plaatselijk Belang is er een mooie landschappelijke inpassing gevonden.

Voor de aanleg van Zonnepark Ureterp is veel draagvlak binnen de gemeenschap. Dat Boonstra niet alleen een zonnepark aanlegt, maar ook een bijdrage levert aan de gemeenschap speelt daarin een grote rol. De parkeigenaar sponsort bijvoorbeeld het festivalterrein van Oerrock met duurzame stroom, waarmee elf grote dieselaggregaten worden bespaard. "We zijn nog aan het overleggen met de netbeheerder en onze engineers om tot de beste oplossing te komen. Linksom of rechtsom gaan we deze vraag van de parkeigenaar realiseren, omdat we het idee van een Zero emission festival goed vinden passen bij onze kernwaarden en ambities", aldus manager large scale Frank Oomen.

Alle werkzaamheden zijn lokaal – zo mogelijk binnen de gemeente Opsterland – aanbesteed. Onder andere Mannen van Staal en Montage Service Friesland voeren werkzaamheden uit. Bij de bouw en realisatie van het park is nagedacht over de fossiele en stikstof footprint. Zo wordt de bouwweg een permanente weg, wat onnodig vervoer van gehuurde bouwrijplaten voorkomt.

Partijen die betrokken zijn bij het project zijn: Bosmatechniek uit Lippenhuizen, Aannemer Jonker uit Terwispel, InfraWatch uit Ureterp, Montage Service Friesland uit Deinum, Mannen van Staal uit Leeuwarden, W2N engineers uit Drachten, Hoogenberg Hoveniers uit Ureterp, Extension Hekwerken uit Sneek, Visser en Smid Hanab, Bureau Waardenburg en Liander NV.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 20 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00