Harmen Vlietstra van FC Burgum (vooraan, blauw tenue) snelt langs een aantal tegenstanders van Be Quick Dokkum.
Harmen Vlietstra van FC Burgum (vooraan, blauw tenue) snelt langs een aantal tegenstanders van Be Quick Dokkum. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Puntverlies deert koploper FC Burgum niet: 1-1

Algemeen

BURGUM - FC Burgum kwam zaterdag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Be Quick Dokkum, maar de koploper uit Burgum spon toch garen bij deze competitieronde omdat naaste belager SV Marum verloor. FC Burgum begon sterk tegen de Dokkumers, maar zag halverwege de wedstrijd kantelen omdat de tegenstander ineens prima voor de dag kwam en ook kansen kreeg.

Door Jelle Jeensma

Dat FC Burgum het dominante spel van de eerste twintig minuten niet wist door te zetten was de verdienste van de ploeg van de Dokkumer trainer Dick Sangers. Be Quick herstelde zich uitstekend na een moeizaam begin. Trainer Henk Konings van FC Burgum kon goed leven met de remise tegen de club die hij vorig seizoen nog trainde. "Be Quick kwam hier om te winnen. De 1-1 gaf de krachtsverhoudingen in het veld goed weer. In het begin van de wedstrijd hadden we een goede fase, maar toen hadden we 2-0 moeten maken."

Dat die knock-out uitbleef had FC Burgum aan zichzelf te wijten, want de ploeg startte uitstekend en zette Be Quick onder druk. Na tien minuten werd Harmen Vlietstra de diepte ingestuurd. De snelle en technisch vaardige aanvaller haalde de achterlijn en gaf een voorzet op maat, die door Cor-Pieter Pander werd afgerond.

Daarna ontstonden er meer kansen. Fedde Durk Kingma schoot voorlangs en ook Harmen Vlietstra had de 2-0 op zijn pantoffel na een splijtende pass van Cor-Pieter Pander. Be Quick had moeite om onder de dominantie van FC Burgum uit te komen. De Dokkumers slaagden er niet in de bal bij de aanvallers te krijgen, waardoor ze geen moment gevaarlijk werden. Het was een spelletje van aanvallen en verdedigen. Plotseling veranderde het wedstrijdbeeld. Dat werd eigenlijk al ingeluid door Gert Jan Koopmans, die een afstandsschot losliet nadat Be Quick achterin de bal besluiteloos had rondgespeeld. Be Quick ging steeds beter spelen, zocht de aanval en kwam op gelijke hoogte door een goal van verdediger Jordi van der Weg, die de bal goed controleerde en keeper Arjen Tolman passeerde. Met meer zelfvertrouwen ging Be Quick de tweede helft in en daarin was inderdaad sprake van twee gelijkwaardige ploegen, die een goed niveau haalden. Be Quick nam steeds vaker het initiatief.

Be Quick kreeg een uitgelezen gelegenheid om op voorsprong te komen toen de Dokkumers een vrije trap kregen net buiten het strafschopgebied. Gert Jan Koopmans zag de bal naast gaan, maar de keeper van FC Burgum kreeg hulp van een verdediger. Invaller Aldert Hietkamp van Be Quick baarde daarna opzien met een solo, maar hij schoot over. Be Quick en FC Burgum kregen beiden kansen op winst, maar gescoord werd er niet meer in dit attractieve duel. Keeper Eelke Kooistra van Be Quick redde nog een paar keer.

Trainer Dick Sangers van Be Quick was ook al content met een punt. "FC Burgum presteert wat stabieler in deze competitie, maar met deze selectie moeten we bij de eerste zes kunnen eindigen." In het filmpje dat via de Actief-Plus-app kan worden bekeken blikt Sangers nog even terug op de wedstrijd. Dit filmpje verschijnt ook de website www.actiefonline.nl. FC Burgum lijkt in het eerste fusiejaar al direct op het kampioenschap af te stevenen. Deze veelzijdige selectie lijkt klaar voor een hoger niveau, maar in het vervolg van de competitie zullen de spelers het nog moeten bewijzen.

Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 3 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 18 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 19 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 22 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00